Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Milica Kapa, TVCG

22. 10. 2024. 07:15 >> 07:15
Čitaj mi:

AKTIVISTI UPOZORAVAJU

Plastika će i dalje završavati u prirodi, problematičan i novi zakon

Zabrani upotrebe plastičnih kesa debljine od 15 do 50 mikrona, trgovci su se prilagodili novim mjerama, pa su u promet stavili deblje kese koje se naplaćuju od 10 do 15 centi. Da zakonom nije ništa urađenom po pitanju zaštite životne sredine, poručuje ekološki aktivista Aleksandar Dragićević. Za njega je zakon problematičan i nedorečen.

Nakon što je posjetio markete i za 30-ak centi kupio, kako kaže, pola kilograma plastike, uvidio je da se privrednici pridržavaju novih mjera, te da nije problem u njima, ali ni u građanima.

“Bojim se da ovim zakonom nijesmo napravili nikakve krucijalne promjene, plastika će i dalje da završava u životnoj sredini. Mogu reći i mnogo veće količine plastike, pošto su ove plastičke kese sada mnogo deblje i da cijena plastičnih kesa nije dovoljno visoka da bi mogla da odbije građane od kupovine istih i da koriste neke platnene ili papirne opcije”, kazao je Dragićević za TVCG.

I Tržišna inspekcija od juče je na terenu i kontroliše da li se primjenjuju nova pravila.

Obavili su 15 nadzora i nijesu utvrdili napravilnosti.

“Dakle, 43 inspektora tržišne inspekcije kontrolisaće da li su ispoštovane zabrane prodaje, odnosno zabrane upotrebe laganih plastičnih kesa i ovih drugih plastičnih proizvoda”, kaže Marina Janković, koordinatorka Tržišne inspekcije.

Pojašnjava i da je Zakonom dozvoljena upotreba kesa do 15 mikrona, ali isključivo na mjestima pakovanja namirnica, poput voća i povrća.

“Dok na kasi ne bi trebalo da se nađu te plastične kese do 15 mikrona”, kazala je Janković.

Ipak, Dragićević smara da hitno treba inicirati izmjenu zakona kojom bi se plastične kese potpuno izbacile iz upotrebe, bez obzira na debiljinu.

“Hitno bi trebalo napraviti izmjene zakona da se i ove vrste plastike izbace, Vjerujte mi, nema kraja Crne Gore da se ove plastične kutije i one od stiropora ne nalaze u rijekama”, kazao je Dragićević.

A iako su posude za hranu od ekspandiranog polistiren zabranjene, ipak se koriste za pakovanje pojedinih proizvoda.

“Dobavljač je napravio jednu igru riječima, pa umjesto ekspandirane stavio ekstrudirani stiropor i one se i dalje mogu koristiti u cijelom obimu”, navodi Dragićević.

Zabranjeno je i korišćenje plastičnih proizvoda za jednokretnu upotrebu poput štapića za uši, slamki i pribora za jelo. Ko se ogluši o Zakon platiće kaznu od 1.000 do 40.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније