Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Bojana Baranin [ Dnevnik, TVCG ]

11. 09. 2024. 19:47 >> 19:52
Čitaj mi:

obilazak marketa

Inspektori provjeravaju akciju o cijenama, izrečene i novčane kazne

Svakodnevno tržišni inspektori obilaze markete kako bi provjerili da li prodavci poštuju Vladinu odluku o snižavanju cijena.

Prvi korak je kontrola nabavne i prodajne cijene kako bi se utvrdilo da li je trgovac ispoštovao definisanu visinu marže.

U proteklih pet dana inspektori su obavili 32 ovakva nadzora.

Kako je kazao tržišni inspektor Besim Musić, u četiri inspekcijska nadzora su utvrđene nepravilnosti i izrečene su novčane kazne u iznosu 16.500 eura.

Potrošači, prema riječima Musića, najčešće prijavljuju da proizvodi kojima je cijena snižena nijesu jasno označeni. 

"Trgovac nije u obavezi da istakne oznaku da je cijena limitirana već samo da istakne cijenu koja je ograničena, odnosno definisana samom odlukom", pojašnjava Musoć. 

Onošto trgovce često zbunjuje je i to što se limitirane cijene za pojedine proizvode odnose samo na određenu količinu, pa je tako, recimo, snižena cijena za proizvod od 50, ali ne i 100 militara. 

"Mi smo u jednom objektu provjeravali paste za zube. Odlukom je definisana gramaža paste od 125 i trgovac je u obavezi da sve paste različitih proizvođača ograniči maržom, ali za tu gramažu. Svi ostali proizvodi druge gramaže nisuograničeni maržom tako da je slobodno formiranje cijena", ukazao je Musić, 

Postoje,međutim i proizvodi za koje nije naznačena neto masa, pa je trgovac u obavezi da snizi cijene za kompletnu ponudu tih proizvoda.

"Navešću jedan primjer - odlukom su ograničene marže za domaće bijele sireve. Dakle, trgovac ne može ograničiti maržu samo za jedan proizvod iz palete domaćih bijelih sireva, nego za sve proizvode iz te palete", kazao je on. 

Akcijom limitirane cijene nijesu obuhvaćeni trgovinski objekti čija površina ne prelazi 600 metara kvadratnih.

Akcijom je obuhvaćen 71 proizvod, a trajanje jeograničeno do kraja januara naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније