Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

08. 08. 2024. 09:18 >> 09:18

CZIP

Dodijeljene bezbjedne mreže za zaštitu usjeva od ptica

Usjevi koje uzgajaju vrijedne ruke četiri domaćinstva na teritoriji Opštine Zeta sada su adekvatno zaštićeni zahvaljujući donaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Lovćen banke i EuroNatur Fondacije, saopšteno je iz CZIP-a. Dodaju da je donirano ukupno 2.650m mreža, koje će čuvati samo usjeve već i ptice koje su žrtve neadekvatnih zamjenskih metoda zaštite usjeva.

"Naime, radi se o problemu na koji CZIP već godinama ukazuje a koji je veoma izražen na poljoprivrednim površinama u području Zete. Pokušavajući da zaštite usjeve od ptica, poljoprivrednici svoje obradive površine nerijetko štite starim ribarskim mrežama. Međutim, time se izaziva ogroman problem za ptice, jer su ovakve mreže zamka u koju se lako upetljaju, a u kojoj zarobljene po nekoliko dana, stradaju usljed nedostatka vode i hrane. Ornitolozi CZIP-a često su nailazili na stravične scene upetljanih ptica među kojima su vrste sa spiska zakonom zaštičenih kao i vrste koje su ugrožene na evropskom nivou", kaže se u saopštenju.

Dodaju da će tokom ove i naredne godine biće vršen monitoring efikasnosti podijeljenih mreža a ujedno planiramo nastaviti sa promocijom dobrih poljoprivrednih praksi koje doprinose smanjenu negativnih uticaja na živi svijet.

"Napominjemo, Opština Zeta nudi subvencije u iznosi od 40% za nabavku zaštitnih mreža pa svi zainteresovani poljoprivrednici mogu kontaktirati upravu Opštine za više informacija", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније