Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

А.Минић

07. 02. 2023. 06:39 >> 07:39
2

GAZDIĆ ZA PORTAL

Pljevlja bila zagađenija u vrijeme remonta TE

Neke od najvećih epizoda zagađenja vazduha u pljevaljskoj kotlini desile su se u uslovima kada TE Pljevlja nije radila (bila je u remontu), što dodatno ukazuje na dominantni uticaj na kvalitet vazduha emisija iz kolektivnih i individualnih ložišta tokom sezone grijanja u kombinaciji sa nepovoljnim meteorološkim uslovima, prisustvom magle i temperaturnih inverzija, kazao je u razgovoru za Portal RTCG direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

Zagađenje vazduha kao jedan od najvećih zdravstvenih izazova u centralnom i sjevernom dijelu zemlje traži konkretnu saradnju, i ne može se, kaže Gazdić, riješiti bez uključivanja državnih institucija, lokalne uprave, civilnog sektora i građana.

Gazdić objašnjava da su upotreba čvrstih goriva, uglja i drveta, u kolektivnim i individulanim ložištima za grijanje, industrija, emisije zagađućih materija iz sabraćaja, spaljivanje otpada, najznačajniji zagađivači sa aspekta kvaliteta vazduha.

Podsjećamo, Vlada je donijela odluku da se toplifikacija Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa što, kako ocjenjuje Gazdić dodatno daje na značaju ovom projektu.

"Radovi na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja teku predviđenom dinamikom, što je veoma značajno za postizanje propisanih kriterijuma nivoa emisija zagađujućih materija koje su produkti sagorijevanja uglja u TE Pljevlja. Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja ima za cilj smanjenje emisija zagađujućih materija u vazduh do nivoa ispod propisanih graničnih vrijednosti u skladu sa najbolje dostupnim tehnikama (BAT), uz ulaganja od preko 70 milona eura. Biće obezbijeđen toplotni izvor za daljinsko grijanje Pljevalja nakon čega bi u najvećoj mjeri trebalo da se smanji uticaj kolektivnih i individualnih ložišta u urbanom dijelu grada, uz očekivanje da će se značajno poboljšati kvalitet vazduha", objašnjava Gazdić.

Zagađenje vazduha kao jedan od najvećih zdravstvenih izazova u centralnom i sjevernom dijelu zemlje traži konkretnu saradnju i uključivanje državnih institucija, lokalne uprave, civilnog sektora i građana.

"Bez sumnje, toplifikacija Pljevalja je projekat koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vazduha u tom gradu, ali taj projekat zahtijeva širu, međuresornu saradnju, a ozbiljnost u realizaciji tog projekta podrazumijevala bi i inkluzivan pristup", kazao je Gazdić.

U cilju suzbijanja zagađenosti Gazdić je kazao da je u skladu sa mogućnostima države i organa lokalnih uprava neophodno nastaviti subvencionisanje ekološki prihvatljivijih goriva za grijanje domaćinstava (briketi i pelet). Neke od mjera su energetski i efikasno opremanje objekata, zamjena stolarije i izrada izolacije, čime bi se, kako objašnjava, smanjila potrošnja energenata potrebna za zagrijavanje prostorija, daje značajne rezultate.

"Zatim apel, da se ne vrši spaljivanje bilo koje vrste otpada (posebno plastike i sličnih derivata) u ložištima, jer su njihovi produkti sagorijevanja visoko kancerogeni, te korišćenje u mjeri mogućeg alternativnih vrsta prevoza, kao i usluga javnog prevoza gdje god je to moguće", rekao je Gazdić.

Podsjećamo, Vlada je donijela odluku o otvaranju Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine Pljevljima. Gazdić kaže da je Agencija preduzela odgovarajuće korake u cilju obezbjeđivanja potrebnih uslova za otvaranje kancelarije u Pljevljima, u prvom redu obezbeđivanju adekvatnog kancelarijskog prostora uz minimalne troškove u komunikaciji sa Upravom za imovinu.

"Napominjemo da se tom prilikom neće primati novozaposleni, već će zaposleni u Agenciji određenim danima boraviti u Pljevljima. Planirano je da kancelarija radi utorkom i petkom od 9-14 časova, ali će konačna odluka o radnom vremenu kancelarije biti saopštena pravovremeno na web portalu Agencije, kada sve bude spremno za rad. Prisustvo službenika Agencije u saradnji sa ekološkim inspektorom, koji takođe treba da bude imenovan za oblast pljevaljske opštine, ima za cilj bržu reakciju u slučaju ekoloških akcidenata i bolju dostupnost građanima i ostalim zainteresovanim stranama", rekao je Gazdić.

Kako objašnjava, efikasnost prečišćivača vazduha zavisi od tipa i snage prečišćivača u skladu sa efektima koji je potrebno postići.

"Najznačajniji rezultati u borbi za bolji kvalitet vazduha se postižu sa aktivnostima koje su usmjerene na suzbijanju uzroka zagađenja, što je inače u fokusu Vlade Crne Gore", pojašnjava Gazdić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније