Екологија

А.Минић

07. 02. 2023. 06:39   >>  07:39 2

ГАЗДИЋ ЗА ПОРТАЛ

Пљевља била загађенија у вријеме ремонта ТЕ

Неке од највећих епизода загађења ваздуха у пљеваљској котлини десиле су се у условима када ТЕ Пљевља није радила (била је у ремонту), што додатно указује на доминантни утицај на квалитет ваздуха емисија из колективних и индивидуалних ложишта током сезоне гријања у комбинацији са неповољним метеоролошким условима, присуством магле и температурних инверзија, казао је у разговору за Портал РТЦГ директор Агенције за заштиту животне средине Милан Газдић.

Загађење ваздуха као један од највећих здравствених изазова у централном и сјеверном дијелу земље тражи конкретну сарадњу, и не може се, каже Газдић, ријешити без укључивања државних институција, локалне управе, цивилног сектора и грађана.

Газдић објашњава да су употреба чврстих горива, угља и дрвета, у колективним и индивидуланим ложиштима за гријање, индустрија, емисије загађућих материја из сабраћаја, спаљивање отпада, најзначајнији загађивачи са аспекта квалитета ваздуха.

Подсјећамо, Влада је донијела одлуку да се топлификација Пљеваља прогласи пројектом од јавног интереса што, како оцјењује Газдић додатно даје на значају овом пројекту.

"Радови на еколошкој реконструкцији ТЕ Пљевља теку предвиђеном динамиком, што је веома значајно за постизање прописаних критеријума нивоа емисија загађујућих материја које су продукти сагоријевања угља у ТЕ Пљевља. Еколошка реконструкција ТЕ Пљевља има за циљ смањење емисија загађујућих материја у ваздух до нивоа испод прописаних граничних вриједности у складу са најбоље доступним техникама (БАТ), уз улагања од преко 70 милона еура. Биће обезбијеђен топлотни извор за даљинско гријање Пљеваља након чега би у највећој мјери требало да се смањи утицај колективних и индивидуалних ложишта у урбаном дијелу града, уз очекивање да ће се значајно побољшати квалитет ваздуха", објашњава Газдић.

Загађење ваздуха као један од највећих здравствених изазова у централном и сјеверном дијелу земље тражи конкретну сарадњу и укључивање државних институција, локалне управе, цивилног сектора и грађана.

"Без сумње, топлификација Пљеваља је пројекат који ће довести до побољшања квалитета ваздуха у том граду, али тај пројекат захтијева ширу, међуресорну сарадњу, а озбиљност у реализацији тог пројекта подразумијевала би и инклузиван приступ", казао је Газдић.

У циљу сузбијања загађености Газдић је казао да је у складу са могућностима државе и органа локалних управа неопходно наставити субвенционисање еколошки прихватљивијих горива за гријање домаћинстава (брикети и пелет). Неке од мјера су енергетски и ефикасно опремање објеката, замјена столарије и израда изолације, чиме би се, како објашњава, смањила потрошња енергената потребна за загријавање просторија, даје значајне резултате.

"Затим апел, да се не врши спаљивање било које врсте отпада (посебно пластике и сличних деривата) у ложиштима, јер су њихови продукти сагоријевања високо канцерогени, те коришћење у мјери могућег алтернативних врста превоза, као и услуга јавног превоза гдје год је то могуће", рекао је Газдић.

Подсјећамо, Влада је донијела одлуку о отварању Канцеларија Агенције за заштиту животне средине Пљевљима. Газдић каже да је Агенција предузела одговарајуће кораке у циљу обезбјеђивања потребних услова за отварање канцеларије у Пљевљима, у првом реду обезбеђивању адекватног канцеларијског простора уз минималне трошкове у комуникацији са Управом за имовину.

"Напомињемо да се том приликом неће примати новозапослени, већ ће запослени у Агенцији одређеним данима боравити у Пљевљима. Планирано је да канцеларија ради уторком и петком од 9-14 часова, али ће коначна одлука о радном времену канцеларије бити саопштена правовремено на wеб порталу Агенције, када све буде спремно за рад. Присуство службеника Агенције у сарадњи са еколошким инспектором, који такође треба да буде именован за област пљеваљске општине, има за циљ бржу реакцију у случају еколошких акцидената и бољу доступност грађанима и осталим заинтересованим странама", рекао је Газдић.

Како објашњава, ефикасност пречишћивача ваздуха зависи од типа и снаге пречишћивача у складу са ефектима који је потребно постићи.

"Најзначајнији резултати у борби за бољи квалитет ваздуха се постижу са активностима које су усмјерене на сузбијању узрока загађења, што је иначе у фокусу Владе Црне Горе", појашњава Газдић.

 

Пратите нас на

Коментари 2

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије