Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

П.Р. [ Beta ]

07. 11. 2022. 19:14   >>  19:18

GEJTS FONDACIJA

Za pomoć malim poljoprivrednicima 1,4 milijarde $

Fondacija Bila i Melinde Gejts daje 1,4 milijarde dolara poljoprivrednicima u Africi i Aziji da bi im pomogla da se prilagode klimatskim promjenama, javila je danas ta fondacija.

Taj iznos će biti uručen u periodu od četiri godine za inovacije koje omogućuju bolje podnošenje suše, vrućine i ekstremne poplave koje su dodatno povećane zbog klimatskih promjena.

"Potrebno je dodatno finansiranje da se osigura da poljoprivredne i tehnološke inovacije budu u velikoj mjeri raspoložive osjetljivim zajednicama", rekao je u saopštenju Bil Gejts, milijarder i suosnivač kompanije Majkrosoft.

Ovo je objavljeno povodom održavanja UN konferencije o klimi (COP27) u Šarm el Šeiku u Egiptu gdje se političke vodje iz cijelog svijeta okupljaju od danas, pod pritiskom da ojačaju svoje obaveze za suzbijanje klimatskih promjena zbog zagrijavanja koje raste, i da pruže podršku siromašnim zemljama koje su najviše time pogođene.

Organizacije koje predstavljaju 350 miliona malih poljoprivrednika zatražile su danas da prioritet za COP27 bude izgradnja "prehrambenog sistema koji može da hrani svijet na zagrijanoj planeti" .

"Uticaji klimatskih promjena već su razorni i svaki put kada svijet kasni u djelovanju više ljudi pati i rješenja postaju kompleksnija i skuplja", rekao je generalni direktor Gejts fondacije Mark Suzman.

"Vođe treba da slušaju glasove afričkih poljoprivrednika. Vlade treba da razumiju njihove prioritete i hitno odgovore", rekao je on.

Sredstva koja će dati Gejts fondacija treba da se upotrijebe za ohrabrivanje novih tehnologija, pomoć ženama ili podsticaju inovacija u uzgoju stoke.

Tako će jedna platforma, razvijena sa Kenijom, pomoći uzgajivačima da bolje predvide klimatske prijetnje, tekst porukama koje će se slati preko mobilnih telefona i koji mogu da im pomognu da spasu svoje usjeve.

Stručnjaci su pozitivno ocijenili najavu te pomoći, ali uz insistiranje da je potrebna veća podrška.

Prema njihovim ocjenama, vlade, privatni sektor i međunarodne organizacije treba da povećaju preuzete obaveze u prilog prehrambenoj bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније