Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

26. 09. 2022. 11:19 >> 11:16

PAPA

Mladi da isprave naše greške

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poručio je danas mladima da polaže nadu u njihove napore da zaštite životnu sredinu i pomognu siromašnima. Papa je naglasio da vjeruje u njihovu hrabrost u odlukama napuštanja fosilnih goriva i požalio se da starije generacije “ne znaju kako da zaštite planetu i obezbijede mir”.

Papa, je tokom posjete Asiziju, rodnom mjestu svog imenjaka sveca koji je bio blizak prirodi, rekao mladima da jedino u njih polaže nadu da mogu spasiti planetu i da svjetsku ekonomiju mogu “učiniti ravopravnijom i humanijom”.

Tokom svoje kratke posjete brdskom gradu u centralnoj Italiji, Franjo je razgovarao sa skupom od hiljadu mladih ekonomista, zelenih aktivista i pokretača start-apova iz cijelog svijeta.

Naglasio je da je planeti potrebna svjetska ekonomija koja izražava "novu viziju životne sredine i zemlje".

„Postoji mnogo ljudi, kompanija i institucija koji vrše ekološku konverziju. Moramo ići naprijed na ovom putu i ​​učiniti više“, rekao je Franjo.

Ukazao je na hitnu potrebu da se razgovara o novim zelenim modelima razvoja.

“Treba da budemo hrabri, sada je vrijeme za to. Treba da istrajete u namjeri i inicijativi da se napuste fosilna goriva, kako bi se ubrzao razvoj izvora energije sa nultim ili pozitivnim uticajem“, rekao je Franjo.

On je ocijenio da je njegova generacija ostavila bogato nasljeđe, ali da nije znala kako da zaštiti planetu i obezbijedi mir u svijetu.

“Nama je falilo i kreativnosti i optimizma i entuzijazma”, zaključio je papa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније