Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.Č.J. [ Danijel Garić, TVCG ]

17. 03. 2022. 07:14 >> 07:25

OPTIMIZOVANI SCENARIO ZA SMANJENJE EMISIJE CO2

Redukcija poljoprivrede je ključ smanjenja zagađenja

Ukoliko bi se poljoprivredne površine vratile u svoje prirodno, pošumljeno stanje, njihov dobrinos zagađanju planete ugrljen-dioksidom bi se smanjio za čak 71 procenat, što je ekvivalent za dvadeset godina vrijednosti naših trenutnih neto emisija CO2, predviđa jedan američki optimizovani scenario pod imenom “Redizajn”.

Ponovo osmišljena svjetska mapa poljoprivrede uključuje velike nove poljoprivredne oblasti za mnoge glavne usjeve oko kukuruznog pojasa na srednjem zapadu SAD- a i ispod pustinje Sahara, dok bi ogromne površine poljoprivrednog zemljišta u Evropi i Indiji bile vraćene u prirodno stanište.

U ovom optimizovanom scenariju, uticaj proizvodnje usjeva na svjetski biodiverzitet bio bi smanjen za 87 odsto. To bi drastično smanjilo rizik od izumiranja mnogih vrsta, za koje poljoprivreda predstavlja veliku prijetnju. Istraživači kažu da bi se obradive površine brzo vratile u svoje prirodno stanje, često obnavljajući svoje prvobitne zalihe ugljenika i biodiverzitet u roku od nekoliko decenija.

“Redizajn” bi u potpunosti eliminisao potrebu za navodnjavanjem, uzgajanjem usjeva na mjestima gdje padavine obezbjeđuju svu vodu koja im je potrebna za rast. Poljoprivreda je trenutno odgovorna za oko 70 odsto globalne upotrebe slatke vode, a to uzrokuje nestašicu vode za piće u mnogim sušnim djelovima sveta.

Istraživači su koristili globalne mape trenutnih područja uzgoja 25 glavnih usjeva, uključujući pšenicu, ječam i soju, koji zajedno čine preko tri četvrtine obradivih površina na planeti.

Oni su razvili matematički model kako bi sagledali sve moguće načine za distribuciju ove obradive zemlje širom svijeta, uz održavanje ukupnog nivoa proizvodnje za svaki usjev. To im je omogućilo da identifikuju opciju sa najmanjim uticajem na životnu sredinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније