Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

16. 01. 2022. 21:35 >> 21:35
1

NAUČNICI SE ZAČUDILI

Opasne materije u vodama Novog Zelanda

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu začudili su se nakon što je istraživanjem konstatovano da je pronađeno prisustvo opasne hemijske supstance PFAS u otpadnim vodama Novog Zelanda, priobalnim i površinskim vodama. Kako su objasnili, nije iznenađujuće prisustvo ovih opasnih supstanci bilo gdje na planeti, ali je iznenađenje kako su PFAS supstnace ušle u vodovodni sistem Novog Zelanda.

„Nemamo poznatu proizvodnu industriju PFAS na našem ostrvu“, rekao je dr Lokeš Padi, član istraživačkog tima sa Fakulteta inženjerskih nauka, uz zaklučak da jedino logično objašnjenje može biti industrija koja ih je proizvodila u prošlosti.

PFAS su hemijske supstance koje se koriste u industriji i potrošačkim proizvodima širom svijeta od 1950-ih godina. Koriste se u posuđu sa neprijanjajućim dnom, vodootpornoj odjeći, tkaninama i tepisima otpornim na mrlje kao i u kozmetici i nekim vatrogasnim pjenama i proizvodima koji su otporni na masnoću, vodu i ulje. Ove hemikalije se takođe koriste u proizvodnji plastike i gume i za izolaciju električnih provodinka.

Najčešće proučavani PFAS su perfluorooktanska kiselina i perfluorooktan sulfonska kiselina. Oni su postupno ukinuti iz proizvodnje i upotrebe u SAD, ali druge zemlje ih i dalje mogu proizvoditi i koristiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније