Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ I. P. ]

07. 01. 2022. 08:48 >> 08:49

NOVA ISTRAŽIVANJA

Ugrožena populacija žirafa se oporavlja

Iako je populacija i dalje veoma nezadovoljavajuća, najnovija istraživanja pokazuju da se broj žirafa u svijetu u posljednjih nekoliko godina povećava, a zaštitnici prirode su nedavno nizom saopštenja ovakav razvoj situacije opisali kao neočekivan i veoma ohrabrujući.

Najnovija procjena, zasnovana na brojevima prikupljenim iz cijele Afrike, a na osnovu navoda Fonda za očuvanje žirafa, iznosi nešto više od 117 hiljada jedinki, što je skoro za 20 procenata više u odnosu na 2015. godinu.

„Žirafe su izgubile skoro 90 odsto svog staništa u poslednjih 300 godina i njihov broj je opao za oko 30 odsto u posljednje tri decenije, ali sada vas radosno izvještavamo o porastu od skoro 20 procenata”, saopšteno je iz ove organizacije.

Brojka od 117.173 preostale žirafe u Africi danas je, kako je pojašnjeno, i dalje nezadovoljavajuća, jer je to četiri puta manje jedinki u odnosu na populaciju slonova.

U Fondu tvrde da populacija žirafa raste zbog jakih partnerstava za očuvanje vrste, veće svijesti o njenoj ugroženosti i usklađenih napora afričkih vlada da ih bolje zaštiti.

Za novu studiju istraživači su izvršili detaljan pregled trenutnog broja žirafa u svim poznatim populacijama i procijenili ove trendove populacije u četiri vrste klasifikacija. Rezultati su objavljeni u časopisu “Reference Module in Earth Sistems and Environmental Sciences”.

Od svih vrsta žirafa, samo se populacija tzv. južne žirafe, koja čini trećinu ukupne populacije, smanjila za posmatrani period, dok su ostale vrste progresivno narasle. Najviše je napredovala populacija mrežaste žirafe, koje sada ima 85 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Populacija masai žirafe je porasla za 44 odsto, a sjeverne žirafe za 24 odsto. Naučnici su optimistični da će broj svih vrsta nastaviti da raste u narednim godinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније