Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Benjamin Bose (ARD Peking)  [ DW ]

08. 09. 2024. 08:59

I Kinezi „otkrivaju“ kafu

Ulica u Šnagaju

Kina je tradicionalno bila zemlja ljubitelja čaja. Međutim, zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika postala je jedno od najbrže rastućih tržišta za potrošnju kafe.

U Pekingu je prije neki dan održan "Café Show China", jedan od najvećih međunarodnih sajmova te vrste u Kini. Prvobitno je pokrenut kao sajam za profesionalce, ali danas privlači i široku publiku. Hiljade ljubitelja kafe prošlo je pored štandova proizvođača kafe, aparata za kafu, mlinova, kao i 28-godišnja Lin Ćianai: „Imam slobodnog vremena, pa sam ovdje da vidim šta ima. Kod kuće često pijem kafu."

Dvadesetogodišnja Džang Lu je doputovala izdaleka sa svog univerziteta, samo zbog sajma. „Želim samo da vidim šta sve ovdje ima, interesujem se za kafu. Najčešće kupujem kafu u Luckin Coffee zbog cijene. U poređenju sa Starbaksom, mnogo je jeftinija."

Luckin Coffee u Pekingu

Kineski lanac kafića već ima 20.000 filijala

Luckin Coffee sa oko 20.000 filijala je najveći lanac kafića u Kini. Ova kineska kompanija nudi povoljne cijene i ove godine je po prihodima pretekla bivšeg lidera tržišta, Starbaks — iako je američki gigant, zahvaljujući višim cijenama, i dalje profitabilniji.

Kinezi u prosjeku piju oko jedanaest šoljica kafe - godišnje – što je znatno manje nego u Evropi i SAD. Ipak, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika, Kina predstavlja ogromno tržište sa velikim potencijalom za rast.

Sveukupno, tržište kafe u Kini, koja je ranije bila nacija ljubitelja čaja, već je masovno poraslo u proteklih nekoliko godina. I čini se da će se taj trend nastaviti. Pored vodećih lanaca Luckin i Starbaks, u Kini rastu i drugi domaći lanci, kao što je treći po veličini Cotti Coffee. Tu je i Manner, lanac kafića iz Šangaja, koji privlači kupce povoljnim cijenama.

„Svaka niša ima svoje obožavaoce"

Na sajmu u Pekingu veliki lanci nisu bili prisutni, ali su se zato predstavili mnogi mali kafići, kojih u Kini ima sve više.

Kao što je 8-bit Café iz Pekinga, koji je Kan Ouli otvorio prošle godine. Kanu svojim srednjim tridesetim, nekada je bio muzičar, a zatim je deset godina uvozio, pržio i prodavao zrna kafe putem interneta.

Mali kafić u Pekingu nudi filter-kafu

„Kultura kafe u Pekingu i širom zemlje postaje sve urbanija. Ima svega: tradicionalno pržene kafe, japanskih prženja, nordijskih prženja, instant kafe, pa čak i dobre instant kafe."

I kako svaka niša ima svoje obožavaoce, u gradovima kao što su Peking i Šangaj otvaraju se kafići svih vrsta. „Tržište je sazrelo. Bez obzira na to šta vas interesuje - postoji nešto za svakoga."

Blaga klima južne Kine pogodna za uzgoj kafe

Sa rastućom potrošnjom kafe, i uzgoj kafe u Kini postaje sve važniji. U Kini se kafa uzgaja više od 30 godina, a njen udio u globalnoj proizvodnji sada iznosi oko jedan procenat. Daleko najveći proizvođači kafe su Brazil sa 34 odsto, i Vijetnam sa 14 odsto svetske proizvodnje. Slijede, Indonezija (7%), Kolumbija (6%) i Etiopija (5%).

Drevna plantaža čaja u Junanu provinciji u kojoj se sada sve više uzgaja i kafa

Kineska kafa dolazi gotovo isključivo iz južne provincije Junan, koja je poznata po blagoj klimi.

Je Hong (28) na sajmu predstavlja zadrugu sa više od 480 uzgajivača kafe iz Junana. Ona uzgaja kafu ugledajući se na oca, koji je s tim počeo 2007. Od tada se mnogo toga promijenilo: „Generacija mog oca jeste uzgajala kafu, ali za razliku od mene, nisu je pili. Niko nije znao za kafu iz Junana jer nisu znali kako da je prerade, nisu znali ništa o visokokvalitetnoj kafi."

Ali to se sada polako mijenja. „Od 2016. godine ljudi su počeli da uzgajaju specijalnu kafu. Na taj način kafa iz Junana postaje sve poznatija, a i naše preduzeće je sve sigurnije u proizvodnju kvalitetne kafe."

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније