Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ivica Petrović (Beograd)  [ DW ]

11. 08. 2024. 08:38

Beograd: Veliki protest protiv iskopavanja litijuma

Beograd - protest protiv iskopavanja litijuma, 10.08.2024.

Veliki protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji. Ogroman broj građana potpuno je prekrio Terazijski plato, i broj okupljenih je bio toliki da su kamere pojedinih televizija imale problema da tonski zabilježe predviđene govore na ovom skupu.

Protest su pratile i brojni kanali društvenih mreža, ali je i tu bilo primjetno da se njihov signal ometa na razne načine, i da su svi oni imali izvjesnih tehničkih problema.

Pretpostavka je da na skupu bilo oko 30.000 okupljenih građana, ali je to bilo teško sa sigurnošću ustanoviti jer se masa razlivala svuda po centru Beograda. Policija takođe zvanično priznaje da je bilo oko 30.000 ljudi, ali pojedini opozicioni lideri tvrde da je bilo čak i oko 80.000 ljudi.

Beograd - protest protiv iskopavanja litijuma, 10.08.2024.

Vlast kao promoter Rio Tinta

Beogradski protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto na neki način je trenutna kulminacija protesta koji su već započeli širom Srbije. Sa jedne strane je tako ogromno nezadovoljstvo građana, a sa druge gotovo panični pokušaji vlasti da operu i promovišu taj projekat.

Vlast je angažovala sve političke i medijske resurse da protivnike projekta predstave kao borce protiv napretka Srbije, i da su protesti zapravo pokušaj da se vlast nasilno sruši na ulici. U tom smislu je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio „da je od ruskih tajnih službi dobio obavještenje da se pod plaštom protesta sprema državni prevrat na ulici i rušenje vlasti".

Srbija - prljava deponija?

Osnovna poruka i ovog protesta je „Rio Tinto- neće kopati", i kako je naglasila glumica Jelena Stupljanin, „Evropa se okreće zaštiti svoje životne sredine, a naša vlast hoće da je rasproda kako bi autokrata ostao na vlasti".

Jelena Bralović, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, ističe da su Srbiji stavljene tri omče oko vrata, „jednu strane korporacije, drugu ambasadori na čelu sa Hilom, a treću kartel koji ih je doveo tu". Oskar je okupio sve sile da nam pokaže da smo izdajnici, rekla je ona i dodala:

„I rođak Šolc, i tetka Ursula, i brat Putin, i rođaci iz EU i sva mafija se podigla da kaže da neka seljanka iz Praljana i neki seljak Zlatko iz Jadra može da proda Srbiju".

Glumica Svetlana Bojković kaže „da se od građana krije da smo žrtvovani kao prljava deponija".

Beograd - protest protiv iskopavanja litijuma, 10.08.2024.

Naučna savjetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević, skreće pažnju da Srbija već ima preko 5.000 deponija, i da je zabilježeno da u Srbiju stižu prljave tehnologije, koje ne mogu da se koriste u svojim zemljama.

„Zbog toga smo postali zemlja sa najzagađenijim vazduhom u svijetu, i naglasila da neke štete mogu da se saniraju, ali da štete od rudnika ne mogu da se saniraju". Ona je podsjetila da bi rudnik Rio Tinto „bio prvi takve vrste u naseljenom području, i da bi takav rudnik generisao ogromnu količinu opasnog otpada".

Zlatko Kokanović, iz organizacije „Ne damo Jadar", prisutne je obavijestio da on i njegovi saborci „trpe nevjerovatnu torturu od vrha vlasti, koja reklamira projekat Rio Tinta na društvenim mrežama. I onda nas optužuju da smo uzeli pare. Pozvali su nas danas u Bezbjednosnu informativnu agenciju (BIA), gdje su nas upozorili da su blokade protiv zakona. Prisutne je pozvao da krenu ka Gazeli, gdje će se podijeliti u dvije grupe.

Aktivisti i građani su blokirali prugu kod stanice Prokop, kao i na Novom Beogradu, i organizatori kažu da će narednih dana biti blokirano još željezničkih tačaka širom Srbije.

Beograd - protest protiv iskopavanja litijuma, 10.08.2024.

Projekat opstanka na vlasti

Veliki odziv građana u Beogradu pokazuje da su gotovo svi građani Srbije, bez obzira na političku pripadnost, protiv ovog projekta Aleksandra Vučića, ističe za DW novinar Slobodan Stupar:

„Rudnik Rio Tinta je projekat Aleksandra Vučića da još neko vrijeme ostane na vlasti, uz pomoć nekih zapadnih sila i jedne velike korporacije. Mislim da se preigrao zbog svoje gramzivosti i uvjerenja da je nepogrješiv. Osim što sada ima problem sa građanima Srbije, Aleksandar Vučić će imati problem i sa samom kompanijom Rio Tinto, i onima kojima je obećao ovaj rudarski projekat", smatra naš sagovornik.

Beograd - protest protiv iskopavanja litijuma, 10.08.2024.

Nemoć i strah vlasti

Agresivnu kampanju vlasti, koja praktično lobira za ovaj projekat, kao i stalne pretnje aktivistima koji organizuju proteste, Slobodan Stupar vidi „kao manifestaciju nemoći, ali i straha. Aleksandar Vučić silu ne smije da upotrijebi, jer je kao neko koga kontrolišu sa strane, ograničen u upotrebi sile. Mislim da njega samo može spasiti ubrzani pad cijene litijuma, ili da se pojavi neka nova tehnologija koja će smanjiti atraktivnost litijuma, i čini mi se da on to svim srcem priželjkuje", ocenjuje Stupar.

Ako pogledamo proteste širom Srbije, kao i ovaj u Beogradu, jasno je da „narod neće rudnik litijuma, i da je to sada Vučićev problem a ne problem naroda".

Njihovi pokušaji sa formiranjem nekakvih ljekarskih komisija, ili kol centara Vlade Srbije, po riječima našeg sagovornika, „pokazuje da ni tajne službe ni režim više nemaju nikakvih ideja. Ti potezi su komični, i mislim da pre svega pripadnici njegove stranke mu neće dozvoliti silazak sa vlasti, jer znaju da će morati da odgovaraju za neverovatne pljačke i zločine koje su počinili", zaključuje Slobodan Stupar.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније