Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Frank Hofman, Dijana Roščić  [ DW ]

15. 06. 2024. 03:53

Mala očekivanja od mirovne konferencije o Ukrajini

Rizort Birgenštok na Lucernskom jezeru u Švajcarskoj

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, konferencija u Švajcarskoj biće vrhunac diplomatskog maratona o Ukrajini. Mnogi svjetski lideri će iz luksuznoga hotela na jugu Italije kod Barija gdje su u neobično velikom broju bili pozvani na samit G7 - odletjeti za vikend u Švajcarsku u ne manje luksuzni kompleks „Birgenštok Rizort” iznad Lucernskog jezera.

Njemački kancelar Olaf Šolc je tokom treće konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu ove nedjelje rekao da se nada da će se sa mirovnom konferencijom u Švajcarskoj 15. i 16. juna „pojaviti nešto što će nas približiti miru“.

​​​​Zelenski i Šolc, 11.06.2024. u Berlinu

Pored njega je stajao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a za njega je uspjeh već i to da se konferencija, na njegovu molbu, uopšte održava.

„Veoma je teško ne izgubiti saveznike i partnerske zemlje. A ujediniti partnerske zemlje i one koje to nijesu je samo po sebi težak zadatak za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Šolc je dodao da bi u Švajcarskoj možda „mogao da se pokaže način kako da se uspješno uđe u proces u kome će i Rusija jednog dana biti za stolom. Kada sazre vrijeme. Ali, o tome će odlučiti samo Ukrajina".

Ko dolazi - ko ne dolazi

Rusija je još ranije jasno stavila do znanja da neće učestvovati na ovoj konferenciji.

Naročito Njemačka vlada već duže vrijeme je lobirala za učešće Kine. Ali Peking je odbio da učestvuje.

Dakle, od 160 pozvanih delegacije 100 zemalja i organizacija su prihvatile poziv piše na sajtu Švajcarske vlade gdje može da se vidi i aktuelna lista učesnika.

Na listi zaključenoj 14. juna u 16 h - među učesnicima konferencije su 57 šefova država ili vlada, uključujući predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, njemačkog kancelara Olafa Šolca te potpredsjednicu SAD Kamalu Haris.

Volodimir Zelenski i Kamala Haris na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, 17. 02. 2024.

29 zemlja predstavljaju ministri, među kojima je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Svoje predstavnike (nižeg ranga) poslali su i Izrael, Indonezija, Filipini, Južna Afrika, UAE, kao i Brazil (posmatrač).

Takođe dolaze i delegacije 6 organizacija među kojima su Evropska komisija koju predvodi Ursula fon der Lajen, Savjet Evrope, Evropski savjet, Evropski parlament i kao posmatrači: Vaseljenski patrijarh Vartolomej i Ujedinjene Nacije.

Navodi se da je Rusija vršila pritisak, posebno na zemlje globalnog juga, da bojkotuju švajcarsku konferenciju. Zbog toga švajcarski organizatori tako veliki broj delegacije koje su prihvatile poziv, vide kao djelimičan uspjeh.

To je očigledno bilo moguće i zato što je dnevni red znatno skraćen.

O čemu će biti riječi?

Švajcarska savezna predsjednica Viola Amherd je rekla da je riječ o procesu kojim će se stvoriti uslovi „za budući mirovni samit uz učešće Rusije“.

Viola Amherd, domaćica konferencije

U završnoj deklaraciji konferencije ne bi trebalo da bude pomenut momentalni prekid ruskog agresorskog rata, niti povlačenje Rusije iz Ukrajine, kako to predviđa mirovni plan Ukrajine.

U suštini, biće riječi o bezbjednosti nuklearnih elektrana - najveću nuklearku u Evropi, na prvoj liniji fronta na jugu Ukrajine, zauzeli su ruski vojnici.

 

Pored toga, razgovaraće se i o daljem izvozu žita iz Ukrajine, posebno u zemlje globalnog juga, i o oslobađanju ukrajinske djece koju je Rusija otela sa okupiranih teritorija.

Ključno je da Ukrajina ne izgubi inicijativu

Zelenski kaže da za njega ključno da njegova zemlja „ne izgubi inicijativu“. I ključno je da inicijativa „ne bude data bilo kome, a posebno ne Rusiji. Zato što je ruska inicijativa u smislu njene vizije okončanja rata u potpunosti viđena na dan invazije", nastavio je Zelenski: „Vizija Rusije je okupacije naše zemlje".

Putin je u tome do sada samo djelimično uspio – 28 mjeseci od početka invazije i uoči prvog mirovnog samita za Ukrajinu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније