Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Johan Brokšmit  [ DW ]

30. 04. 2024. 08:01

Vještačka inteligencija i film: revolucija u animaciji?

Protagonista prvog kratkometražnog filma generisanog Sorom ima balon umesto glave, ali vodi „sasvim normalan“ život

„Kažu da svaka osoba ima nešto posebno. Nešto, što je izdvaja od drugih. U mom slučaju je očigledno šta je to.“

Ovako počinje kratki film „air head“. A ono nešto posebno kod glavnog junaka je to što umjesto glave ima – žuti balon.

I sam film je nešto posebno: to je prvi kratki film koji je generisala Sora – vještačka inteligencija.

Sora pretvara tekst u video

Tehnologija dolazi od kompanije OpenAI, koja stoji i iza čet-bota – ChatGPT. Sora funkcioniše vrlo jednostavno. Opišete video koji treba generisati i dobijete ga u roku od nekoliko sekundi.

„Kad smo čuli za Soru, odmah nam je bilo jasno da mi uz pomoć toga treba da uradimo film“, kaže producentkinja Sidni Vudmen. Njen muž Volter Vudmen Woodman je scenarista i jedan od reditelja. Zajedno sa drugim rediteljem Patrikom Kronenbergom proizveli su film za samo nedjelju i po dana. Bez pomoći Sore, praktično ne bi bilo moguće za to vrijeme producirati jedan animirani film.

Njih troje su unijeli na stotine promptova, odnosno uputstava datih vještačkoj inteligenciji, da bi na kraju došli do kratkog filma koji se na prvi pogled ne razlikuje od realnog filma.

Sorina brzina omogućila je timu da generiše nove kadrove u svakoj fazi proizvodnje. S tradicionalnom animacijom to je gotovo nemoguće.

Ipak, nije za sve u filmu zaslužna vještačka inteligencija. Neko je morao da montira klipove, a i u postprodukciju je urađena minimalna korekcija boja.

Problem s licm i rukama

I kao što se glavni junak filma u prodavnici kaktusa npr. trudi da se ne ubode i pukne, tako su i autori filma morali da paze na neke stvari. „Teško je postići da se ima isto lice u više video-klipova. Zaobišli smo problem tako što smo našem protagonisti umjesto glave stavili žuti balon“, kaže Patrik Kronenberg.

Osim toga, problem su bile i ruke, ali i određeni pokreti. „Lako je stvoriti nešto lijepo, ali teško je natjerati tu lijepu stvar da radi ono što vi želite“, kaže Volter Vudman. Posebno teško je bilo, kaže, napraviti da tijelo bez glave trči za balonom.

Ovaj kada je bio posebno težak za veštačku inteligenciju: „air head“ je izgubio „glavu“ i juri za njom

Vještačka inteligencija kao kreator

Kronenberg rad sa Sorom opisuje kao novu i ludu vrstu saradnje: „Kod rada sa vještakom inteligencijom riječ je o tome da se prevari računar da uradi ono što vi želite“, kaže on.

Vještačka inteligencija je, recimo, često ubacivala smajli na glavu, odnosno balon. Nije bilo dovoljno dati joj uputstvo da to ne radi, jer ona onda radi baš suprotno. Najuspješnije uputstvo za rješavajje tog problema je glasilo: „Čovjek sa žutim balonom umjesto glave. Balon je čist.“

Generisanje ljudska lica predstavlja problem za Soru

Folker Helcle je šef istraživanja i razvoja na Institutu za animaciju Filmske akademije Baden-Virtemberg. Posebno vještačkom inteligencijom i animacijom. Film ga je, kaže, impresionirao, ali ujedno se i boji da se kroz Soru gubi dio ljudske kreativnosti: „Obično se satima i danima udubim u temu, animiram detalje. Sa Sorom sijedam u vremeplov i ne učestvujem u kreativnom procesu.“

Ali ta Voltera Vudmena, Sora je kao još jedna osoba u kreativnom procesu. „Kao reditelj uvijek imate određenu ideju kako nešto treba da izgleda. Ali u tom procesu uvijek morate da ostavite i slobodan prostor. To je jedini način da stvorite najbolji mogući proizvod.“ Vudmen kaže da je tako bilo i sa Sorom. Ponekad, što je više pokušavao da nešto animira na jedan način, to je krajnji proizvod bio sve gori.

Sora lako generiše životinje: u ovom kadru gleda kakvu to glavu ima „air head“

„Naše shvatanje kreativnosti će se promijeniti“

„Krećemo se ka tome da će se naše shvatanje ljudske kreativnosti fundamentalno promijeniti“, smatra Helcle. „Za deset godina moju petogodišnju ćerku možda više i neće biti briga da li je nešto generisano vještačkom inteligencijom ili nije. Možda će tada već da postoji sadržaj koji se generiše direktno na osnovu ponašanja korisnika“, kaže on.

Volter Vudmen je međutim siguran da Sora neće zamijeniti sve. „Uvijek se tu radi o viziji umjetnika. Studio „Gibli“ iz Japana, na primjer, uvijek će da radi s crtežima i to je dobra stvar“, kaže on.

Ugroženo 200.000 radnih mjesta – ali otvaraju se nova

Dolazi do promjena na tržištu rada. To potvrđuje i istraživanje „Budućnost bez scenarija“ u kojem se procjenjuje da će vještačka inteligencija u SAD do 2026. preuzeti više od 200.000 poslova.

Ali, kreiraju se i novi poslovi. Džonas Trotnau bavi se jednom od njih. On je inženjer vještačke inteligencije i vjeruje da postoje nova područja rada u oblasti brzog inženjeringa i tehničkog razumijevanja generativne vještačke inteligencije.

Previše moći za OpenAI?

On ujedno i kritikuje Soru zbog činjenice da američke kompanije kao što je OpenAI imaju centralizovanu moć nad modelima.

I Helcle to vidi kao problem: „To je opasno kada su u pitanju ozbiljne teme, na primjer kada se radi o konfliktima u filmu ili dokumentarcu. Koje parametre preuzima AI? I ko to kontroliše?“

On takođe ukazuje da se formira „jasan kontrapokret protiv američkih kompanija koje su u velikoj mjeri proigrale povjerenje“. Postoje i pravni problemi, jer je nejasno s kojim podacima je trenirana vještačka inteligencija.

Sora čini animaciju pristupačnijom

Ipak, svi se slažu u jednom: kada Sora krajem godine izađe na tržište, otvoriće se beskrajne mogućnosti za male produkcije. Uskoro više neće biti potrebno mnogo znanja da bi se kreirao animirani film – svako će to moći na svom uređaju.

„Drago mi je što će mnogi ljudi uskoro moći da realizuju svoje ideje. To je prilika da bude više originalnih stvari“, kaže Voltr Vudmen i predviđa: „Sljedeći film koji će promijeniti svijet doći će odakle to nikada nismo očekivali.“

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njjemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније