Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Luboš Palata  [ DW ]

29. 03. 2024. 07:20

Češka organizuje kupovinu municije za Ukrajinu

Ovo se najviše traži u Ukrajini - artiljerisjak municija 155 mm M795. (skladište u SAD)

Češka je pokrenula inicijativu za kupovinu do 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu. Time bi trebalo da se pomogne Ukrajini u odbrambenom ratu protiv Rusije, sve dok sekapaciteti evropskih i ukrajinskih fabrika oružja ne povećaju do te mjere da mogu da obezbijede dovoljne količine municije.

Prema mišljenju vojnih stručnjaka, Rusija ima pet puta više municije za teško naoružanje od Ukrajine. Analitičari smatraju da je pad grada Avdivke, blizu Donjecka, sredinom februara, prvenstveno posledica nedostatka municije na ukrajinskoj strani. Strahuje se da će Rusija na proljeće pokušati novu ofanzivu.

Evropska unija je krajem prošle godine Ukrajini obećala isporuku milion komada muncije do kraja prošle godine, ali to obećanje nije mogla da ispuni. Zato je i Evropski savjet u svojim zaključcima na samitu održanom 22. marta 2024. podržao češku inicijativu.

Najava na konferenciji u Minhenu

Češka inicijativa je započela 20. februara 2024. na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

„Uspjeli smo da lokalizujemo pola miliona komada municije kalibra 155 milimetara i 300.000 komada kalibra 122 milimetra", rekao je tom prilikom češki predsjednik Petr Pavel, bivši predsjednik Vojnog odbora NATO i dodao da - Češka može nabaviti municiju, ali da se druge zemlje mole da se finansijski priključe toj akciji.

Već krajem februara češkoj akciji priključile su se Danska, Holandija i Kanada, a posle oko mjesec dana bilo je već 20 zemalja EU i NATO, uključujući Njemačku i Francusku.

Predsednik Češke Petr Pavel prima predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Prag, 6.07.2023.

Isporuka najkasnije u junu

A početkom marta češki predsjednik Petr Pavel mogao je da saopšti svoj prvi veliki uspjeh. „Uspjeli smo da prikupimo cijeli iznos za kupovinu svih 800.000 komada municije“.

"Već dvije godine šaljemo municiju Ukrajini i u saradnji s brojnim partnerima smo već poslali više od 1,2 miliona komada municije velikog kalibra Ukrajini", izjavio je za DW Tomas Pojar zadužen za koordinaciju isporuka oružja Ukrajini.

"Prve pošiljke iz ove sveobuhvatne češke inicijative za isporuku municije očekuju se najkasnije u junu", ističe Pojar.

Kontakti iz vremena hladnog rata

Češka vlada ne daje zvanične informacije o detaljima akcije, prije svega da Rusiji ne bi pružila mogućnost da spreči kupovinu muncije u zemljama u kojima Kremlj ima uticaj i kontakte.

Novinski portal Aktualne.cz pak tvrdi da je bar deset čeških firmi vojne industrije uključeno u akciju i da su aktivirale svoje kontakte u zemljama globalnog juga kako bi tamo kupili municiju.

Bivša Čehoslovačka je u vrijeme socijalizma spadala među deset najvećih izvoznika oružja na svijetu. Iako je izvoz oružja 1990-ih snažno opao, dio vojne industrije je sačuvan.

I danas Češka proizvodi i izvozi mnoge tipove oružja, od borbenih aviona do samohodnih haubica i lakog naoružanja. 2023. je iz Češke izvezeno oružja u vrijednosti od 1,2 milijarde evra. Češke vojne kompanije raspolažu brojnim kontaktima u zemljama u razvoju.

Ovaj tekst je izvorno objavljen na nemačkom jeziku.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније