Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

29. 02. 2024. 12:53

Njemačka: stali autobusi, tramvaji i podzemne željeznice

Autobusi u Berlinu

Sjeverna Rajna-Vestfalija

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, vozači iz oko 30 opštinskih transportnih preduzeća učestvuju u dvodnevnom štrajku. Iskustvo je pokazalo da samo mali dio autobusa u javnom prevozu vozi u regionima gdje se štrajkuje i da su to uglavnom privatni podizvođači.

Predstavnici sindikata „ver.di“ rekli su njemačkoj novinskoj agenciji dpa da je spremnost na štrajk ponovo velika. Skoro sve velike opštinske lokalne transportne kompanije u pokrajini su u štrajku. Dvodnevni štrajk završava se u petak na subotu noć.

Diseldorf: stoji i podzemna železnica

Šlezvig-Holštajn u petodnevnom štrajku

Slično je i u Donjoj Saksoniji. Mnogi autobusi i vozovi miruju od tri sata ujutru. Putnici moraju da očekuju značajne smetnje. Doduše, štrajk u Getingenu je počeo već u srijedu. U toj pokrajini danas funkcioniše samo nekoliko gradskih i regionalnih autobuskih linija, i opet su u pitanju mahom privatne kompanije.

Svi autobusi i vozovi ostaju u depoima i u Hamburgu. U toj njemačkoj pokrajini su nadležni izrazili bojazan da, „ako putnici budu računali s vanrednim redom vožnje i budu se vozili u prenatrpanim vozilima, to bi moglo da predstavlja veliki bezbjednosni rizik“.

Prošlog ponedeljka su i u Šlezvig-Holštajnu sindikati pozvali na petodnevni štrajk.

Tramvaji u Hanoveru

Berlin – stao saobraćaj i u prestonici

Javni prevoz ne radi ni u Berlinu: gotovo kompletan lokalni prevoz u njemačkoj prestonici je zaustavljen. Autobusi, tramvaji i vozovi podzemne željeznice ostaju u depoima. I tamo voze samo privatnici. Štrajk traje do petka popodne.

Istovremeno, biće pojačane tramvajske linije i linije regionalnih vozova, koji nisu u štrajku.

U štrajk su stupile i kompanije u sedam gradova Baden-Virtemberga: Štutgartu, Karlsrueu, Hajlbronu, Frajburgu, Baden-Badenu, Eslingenu i Konstancu, gdje je na štrajk takođe pozvao sindikat „ver.di“.

Trajekti na Bodenskom jezeru između Konstanca i Mersburga otkazani su u oba dana štrajka. Međutim, trebalo bi da postoji alternativa: pješaci i biciklisti mogu da pređu na putničke brodove.

U pokrajini Rajna-Palatinat skoro svi djelovi će vjerovatno biti pogođeni mjerama štrajka. Jer, u toj pokrajini istovremeno štrajkuju privatne i opštinske transportne kompanije.

Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija

U Tiringiji je od srijede bilo značajnih poremećaja u lokalnom saobraćaju. Danas, na primjer, u Erfurtu, Geri, Jeni, Milhauzenu, Nordhauzenu, Sondershauzenu, Vajmaru autobusa i tramvaja gotovo da uopšte nema na ulicama.

U Saksoniji i Saksoniji-Anhalt, kao i u većini drugih saveznih pokrajina, štrajk traje do subote rano ujutro. U Lajpcigu i Drezdenu štrajk u gradskom prevozu se proteže i na subotu.

U Saksoniji-Anhaltu, prema saopštenju sindikata „ver.di“, zaposleni u opštinskim transportnim preduzećima takođe bi trebalo da obustave rad.

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, vozači autobusa i vozova štrajkovaće samo u petak. A u Hesenu zaposleni u opštinskim transportnim preduzećima stupaju u štrajk upozorenja kasnije nego u većini drugih saveznih pokrajina: u zavisnosti od grada, autobusi, tramvaji i metro će biti u štrajku u petak i subotu.

Pregovori sindikata

Sindikat „ver.di“ trenutno pregovara o novim kolektivnim ugovorima širom Njemačke. Samo u Bavarskoj se ne vode pregovori, jer su ugovori još na snazi.

Zahtjevi se razlikuju od pokrajine do pokrajine. U nekima se štrajkuje za povećanje plata, ali u većini se prije svega zahtijevaju bolji uslovi rada.

​​​​Štrajk upozorenja u Lufthanzi

Štrajkuje Tehnika u Lufthanzi

Zbog spora oko kolektivnog ugovora aerodromskog osoblja Lufthanze, „ver.di“ je pozvao na višednevni štrajk upozorenja u sektoru tehnike počevši od ovog četvrtka 29. februara.

Poziv na štrajk se odnosi na zaposlene i pripravnike u Lufthansa Technik, Lufthansa Aviation Training i Lufthansa Technical Training.

Ovaj put štrajk ne bi trebalo da utiče na putničke letove, navodi sindikat. Ali, putnici ipak, za svaki slučaj, i dalje treba da provjere status svog leta na lufthansa.com ili na aplikaciji Lufthanze.

ss (ard/dpa)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније