Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

27. 02. 2024. 12:22

Bajden najavio primirje u Pojasu Gaze

Američki predsednik Džo Bajden

Izrael je spreman da obustavi borbena dejstva u Pojasu Gaze tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, objavio je američki predsjednik Džo Bajden u razgovoru za američku televizijsku stanicu NBC. On je istovremeno izrazio nadu da će to primirje stupiti na snagu već početkom iduće nedjelje. Ramazan inače počinje 10. marta uveče.

Pomaci u sukobu između Izraela i radikalno-islamističkog Hamasa bili su vidljivi još prošlog petka, kada su se izraelski pregovarači u Parizu sastali s predstavnicima SAD, Egipta i Katara kako bi dogovorili pojedinosti oko oslobađanja izraelskih talaca koje Hamas i dalje drži u zarobljeništvu. Predstavnici Hamasa nijesu učestvovali u tim razgovorima, ali iz dobro upućenih krugova saznaje se da su primili nacrt kojim se predviđa privremeno obustavljanje vojnih aktivnosti u trajanju od 40 dana.

Zauzvrat bi trebalo da bude obavljena zamjena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike, rekao je za agenciju Rojters jedan visoki neimenovani zvaničnik. Tokom predloženog primirja trebalo bi da budu osposobljeni objekti poput bolnica i pekara u Pojasu Gaze, a svakodnevno bi tamo trebalo da stiže i 500 kamiona humanitarne pomoći. „Predstoji Ramazan i postoji dogovor s Izraelcima da će tokom Ramazana biti obustavljena sva borbena dejstva i nama će se istovremeno dati vrijeme za oslobađanje svih talaca“, rekao je Bajden.

Osim toga, u Kataru su trenutno prisutne obje zaraćene strane koje vode odvojene razgovore s posrednicima. Do direktnih pregovora još nije došlo, ali razgovori izraelskih i katarskih predstavnika daju razlog za optimizam, rekao je jedan američki predstavnik. Ni Izrael, ni Hamas do sada se o tome nijesu javno oglašavali.

Ismail Hanijeh: Hamas pozdravlja napore za okončanje rata

„Neposredan i trajni sporazum o primirju“

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh je, nakon sastanka s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, izjavio da njegova organizacija pozdravlja napore za okončanje rata. Ali, on je optužio Izrael da blokira napredak dok istovremeno u Pojasu Gaze i dalje umiru ljudi. „Mi nećemo dozvoliti da neprijatelj iskoristi pregovore za prikrivanje tog zločina“, rekao je Hanijeh.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izrazio spremnost za dogovor i dodao da je sada na Hamasu da odustane od svojih zahtjeva (koji dolaze) „s neke druge planete“. „Sada je to stvarno njihova odluka“, rekao je Netanjahu za američku televizijsku stanicu Foks Njuz.

Kabinet katarskog emira objavio je da se sa šefom Hamasa vode razgovori kako bi se dogovorio „neposredan i trajni sporazum o primirju u Pojasu Gaze“.

Izrael javno i dalje ostaje pri svom cilju da potpuno uništi Hamas zbog masakra od 7. oktobra. S druge strane, Hamas odbija da pusti preostale taoce na slobodu sve dok Izrael ne obustavi napade.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je spremnost za dogovor

„Donosimo naše sopstvene odluke“

Radikalni Palestinci su 7. oktobra prošle godine u Izraelu masakrirali oko 1.200 ljudi, većinom civila, a kao taoce su uzeli 250 osoba. Nakon toga je Izrael započeo ofanzivu na palestinska područja pod kontrolom Hamasa. „Odlučni smo u tome da potpuno uništimo Hamas“, izjavio je izraelski ministar privrede Nir Barkat za novinsku agenciju Rojters na marginama jedne konferencije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ipak, njegovo prisustvo na toj konferenciji pokazuje da Izrael i dalje održava kontakte s arapskim državama, što su militantni Palestinci oštro kritikovali.

Istovremeno, raste pritisak saveznika na Izrael, prije svega iz SAD, da u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo i poštedi civilno stanovništvo. Na tom području je prije ofanzive živjelo oko 2,3 miliona ljudi. Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti koje su pod kontrolom Hamasa, od početka izraelske ofanzive ubijeno je oko 30.000 i ranjeno više od 70.000 osoba.

U međuvremenu je većina stanovnika napustila svoje domove i izbjegla na jug Pojasa Gaze, ali izraelska vojska sada prijeti da će napasti i pogranični grad Rafu.

Netanjahu je rekao da je napad na Rafa i dalje planiran, ali da postoji i plan za evakuaciju civila. On je naglasio da neće popustiti pod pritiskom SAD: „Mi donosimo naše sopstvene odluke“, rekao je.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh predaje ostavku Mahmudu Abasu

Ostavka palestinskog premijera

U ponedjeljak (26.2.) je objavljeno da palestinski premijer Mohamad Štajeh podnosi ostavku kako bi omogućio formiranje tzv. tehnokratske vlade.

Autonomne vlasti predsjednika Mahmuda Abasa kontrolišu djelove Zapadne obale, ali Palestinska samouprava je vremenom, zbog izraelske okupacije, sve više gubila na uticaju. Smatra se da je korumpirana i ne uživa veliku podršku naroda.

Kod ostavke premijera Štajeha radi se i o pitanju koju ulogu bi Palestinska samouprava trebalo da igra nakon rata u Pojasu Gaze. Prvenstveno su predstavnici SAD stalno govorili da ona nakon rata može da preuzme određenu ulogu, ali samo ako se potpuno reformiše. SAD se zalaže za osnivanje palestinske države, a za to je uslov reformisana i prije svega demokratski legitimisana Palestinska samouprava.

Ostavka palestinske vlade se prije svega smatra simboličnim korakom i znakom da palestinsko rukovodstvo želi da se reformiše.

ajg (rojters/dpa)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније