Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

26. 02. 2024. 12:44

Izbori u Bjelorusiji: ni slobodni ni pošteni

Aleksandar Lukašenko

U Bjelorusiji su održani parlamentarni izbori, prvi put od spornih predsjedničkih izbora u ljeto 2020. poslije kojih su uslijedili masovni protesti.

Izbori su protekli bez incidenata, objavila je Izborna komisija u Minsku nakon zatvaranja birališta (25.2.). Takođe se navodi da se na izbore odazvalo 72,98 odsto birača. Osim 110 poslanika u parlamentu, birano je i oko 12.000 članova komunalnih skupština, prenosi tagesšau, portal njemačkog javnog servisa ARD.

Izbori bez prave opozicije

Nezavisni izborni posmatrači sa Zapada nijesu bili pozvani. Samo četiri stranke, sve na liniji predsjednika Aleksandra Lukašenka - smjele su da se kandiiduju. Desetak drugih stranaka je već prošle godine dobilo zabranu učestvovanja na izborima.

SAD su to zato proglasile „prividnim izborima". Izbori su održani „u klimi straha u kojoj se izborni procesi ne mogu označiti kao demokratski", rekao je Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

Svetlana Tihanovskaja, čelnica bjeloruske opozicije koja se nalazi u egzilu, ove je izbore nazvala farsom. „Na glasačkim listićima nema osoba koje bi ponudile prave promjene, jer je režim dozvolio učešće samo marionetama koje su njemu po volji", rekla je Tihanovskaja u jednom videu.

Opozicija, koja je pozvala na bojkot izbora, kritkovala je da su kutije za glasačke listiće više dana bile bez kontrole i zaštite. To je otvorilo vrata manipulacijama, saopštila je opozicija.

Snimak sa izbora, prevremnog glasanja 20.02.2024.

Lukašenko će ponovo kandidovati

Predsjednik Lukašenko je najavio svoju ponovnu kandidaturu na idućim predsjedničkim izborima, ali nije naveo kada će biti održani. „Nijedan odgovoran predsjednik neće na cjedilu ostaviti svoj narod koji ga je slijedio u borbi", rekao je Lukašenko, a prenijeli su državni mediji. I uputio poruku ono malo opozicije koja je još preostala: „Ne brinite, mi ćemo raditi onako kako je nužno za Bjelorusiju."

Ovaj 69-godišnjak je na čelu Bjelorusije od 1994. On je jedan od najvažnijih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusija je svoj agresorski rat protiv Ukrajine prije dvije godine započela upravo s bjeloruske teritorije.

1. novembar 2020. Gušenje protesta u Minsku

Nakon zadnjih predsjedničkih izbora 2020. u Bjelorusiji su izbili protesti koji su trajali nekoliko sedmica. Kritičari su Lukašenka optužili za manipulacije, a EU ga nije priznala kao šefa države. Tokom protesta je uhapšeno više od 35.000 ljudi, na hiljade njih je navodno u pritvoru zlostavljano. Nezavisni mediji i nevladine organizacije su zatvoreni i zabranjeni.

Optužba za uticaj na rezultat izbora

Centar za ljudska prava Vjasna – čiji se osnivač Ales Bjaljzki nalazi u zatvoru – saopštio je da su studenti, vojnici, učitelji i drugi državni službenici bili prisiljeni da prijevremeno glasaju.

„Vlasti su koristile sva raspoloživa sredstva kako bi se pobrinule za rezultat koji im je potreban", rekao je Pavel Sapelka, predstavnik Vjasne.

Biračima je bilo zabranjeno da fotografišu svoje glasačke listiće. Naime, na izborima 2020. su Lukašenkovi protivnici pozvali birače da fotografišu svoje listiće i na taj način dokumentuju glasove protiv Lukašenka.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) nijedne izbore u Bjelorusiji, održane nakon 1995. nije ocijenila kao slobodne i poštene. OEBS je prigovorio što njegovim posmatračima nije bilo dopušteno praćenje ovih izbora. OEBS je takođe ocijenio da poštovanje ljudskih prava u toj zemlji nastavlja da nazaduje.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније