Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Rozalija Romanjec (Ljubljana) [ DW ]

05. 12. 2023. 16:25

Berbok pred izbore u Srbiji: „Pažljivo gledamo“

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na konverenciji za novinare u Ljubljani 5. decembra 2023.

„U Evropi ne može biti sivih zona.“ To je bio dio odgovora Analene Berbok na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

„U vrijeme kada ruski predsjednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir“, rekla je šefica njemačke diplomatije. To je, dodala je, pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. „Naša saradnja je naše životno osiguranje“, naglasila je Berbok.

-pročitajte još: Srpska opozicija u Berlinu: „Dobar signal iz Njemačke“

Zapadni Balkan u EU – geostrateški neophodan

Ministarke spoljnih poslova Njemačke, Berbok, i Slovenije, Tanja Fajon, pružile su uvjeravanja da će pogurati dalje pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. „To proširenje je geostrateška neophodnost“, naglasila je Fajon.

Pritom je veoma važno da se, istovremeno s procesom pristupanja Ukrajine, Moldavije i Gruzije Evropskoj uniji, ne zaboravi Zapadni Balkan. „Agresija u Ukrajini značajno je povećala bezbjednosne rizike u zemljama Zapadnog Balkana“, upozorila je slovenačka ministarka.

Ona se ujedno požalila zbog odlaska velikog broja mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, što je rezultat nedostatka perspektive. „Oni više nemaju povjerenja u ovaj procesa proširenja“, objasnila je Fajon.

Posebnu dinamiku procesu proširenja, kako je rekla, daće predstojeći izbori u Srbiji. „Nadam se da će izbori biti demokratski i transparentni“, kao i da će „EU do kraja godine poslati važne signale Zapadnom Balkanu“.

Fajon očekuje, prije svega, napredak u pristupnim pregovorima sa Bosnom i Hercegovinom i ukidanje viznog režima za Kosovo. „Do kraja decenije treba da preduzmemo dalje korake u pogledu proširenja na Zapadni Balkan“, poručila je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Tanja Fajon (desno): Proširenje na Zapadni balkan je geostrateška neophodnost

Berbok ima poruku za Beograd

Njena njemačka koleginica Berbok osvrnula se na odnos rukovodstva u Beogradu prema Evropskoj uniji i njegove bliske veze s Rusijom: „Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sjedjeti na dvije stolice istovremeno.“ Pregovori o pristupanju, kako naglašava, zbog toga moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbjednosti i vrijednostima Evropske unije. „Zato toga sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande“, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova.

Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. „To takođe znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji“, rekla je Berbok. Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primijeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.

Političarka njemačkih Zelenih posebno je ukazala na „dosadašnji neuspjeh da se garantuje jednak pristup medijima svim političkim kandidatima“, a govorila je i o pritiscima na birače i zloupotrebi javnih funkcija i resursa od strane Vlade Srbije. „Zato je važno da pažljivo pratimo te stvari i kada je riječ o ovim izborima“, naglasila je Berbok.

Posjeta Sloveniji

Analena Berbok doputovala je u ponedjeljak uveče 4. decembra 2023. u Ljubljanu, u kratku bilateralnu posjetu Sloveniji. Tamo je razgovarala sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon, kao i sa premijerom Robertom Golobom.

Njemačka ministarka spoljnih poslova posjetila je i Nacionalni logistički centar, koji je, nakon nedavnih poplava, dobio novu opremu za krizne situacije. Njemačka je bila jedna od zemlja koja je Sloveniji najbrže pružila pomoć nakon poplava.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније