Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

05. 12. 2023. 10:49

EU-Merkosur: Lula i Šolc insistiraju na slobodnoj trgovinskoj zoni

Predsednik Brazila Lula da Silva (levo) i nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu

Merkosur je privredna i politička organizacija koja okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj, i Urugvaj. Planirano je da ta organizacija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, čime bi nastala jedna od najvećih zona slobodne trgovine na svijetu, sa 700 miliona ljudi. O tome se pregovara već više od 20 godina, ali odlučujućeg proboja nema.

Njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) i predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva su se u Berlinu založili za što skorije sklapanje tog sporazuma. Šolc je poslije razgovora s Lulom rekao: „Mi se svesrdno zalažemo da se sporazum brzo finalizuje“. Lula je rekao da, uprkos svim poteškoćama, neće prestati da doprinosi uspjehu pregovora. „Nadam se da će Evropska unija pokazati da je zainteresovana za uspješno okončanje pregovora.“

Šolc traži „najveći mogući pragmatizam“

Razgovori Evropske unije i zemalja Merkosura o slobodnoj trgovinskoj zoni traju već 23 godine. Principijelna saglasnost postignuta je 2019, ali se sporazum ne potpisuje zbog trajnih nedoumica, recimo u oblasti zaštita tropskih šuma.

„Mnogo toga govori u prilog poboljšanju odnosa Evropske unije i Merkosura, potpisivanjem ovakvog sporazuma“, rekao je Šolc. Dodao je da je uvjeren da će postojati većina u Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu kada se okončaju pregovori. „Molim sve učesnike pregovora za najveći mogući pragmatizam i najveću moguću spremnost na kompromis.“

Zajednička sednica vlada Nemačke i Brazila u Berlinu 4. decembra

Francuski prigovori protiv sporazuma

Lula je zapravo hteo da uspješno okonča pregovore na samitu južnoameričke zajednice država u četvrtak, ali se to najvjerovatnije izjalovilo prije svega zbog otpora Francuske, ali i odlazeće vlade Argentine. Francuski predsjednik Emanuel Makron je na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju bio skeptičan prema mogućem sporazumu, jer prema njemu on ne uzima u obzir biodiverzitet i klimatske promjene.

I argentinska vlada kritikovala je sporazum, jer bi mogao da ima negativne efekte na industriju i izvoz poljoprivrednih proizvoda. U nedjelju će dužnost preuzeti novi argentinski predsjednik Havijer Milei, a on je zagovornik sporazuma.

Habek je optimista

I njemački ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) se nada da će se stvari pokrenuti s mrtve tačke. On je na njemačko-brazilskom privrednom forumu u Berlinu rekao da bi Njemačka i Brazil mogli da naprave neku vrstu mustre za buduće trgovinske odnose Evropske unije i Merkosura. Taj koncept bi, prema njemu, onda mogao da se pokaže i da se kaže da su Njemačka kao najveća ekonomska nacija Evrope i Brazil kao najvažnija zemlja Merkosura, po tome uzor za sporazum.

Habek je takođe insistirao na napretku u pregovorima i rekao da svijet neće da čeka na Njemačku i Evropu, pa bi bilo dobro da se sporazum već sklopi s državama koje su toliko bliske kao Brazil. Habek je podsjetio i na obećanje brazilske vlade da će učiniti više za zaštitu tropskih šuma.

dd (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније