Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

22. 03. 2023. 11:14

Ukrajinsko-kineski odnosi: blagi tonovi prema Pekingu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Ukrajinska diplomatija ponekad je gruba. Bez obzira na to da li je riječ o sporim isporukama oružja ili dobrim ekonomskim vezama sa Rusijom, ukrajinska vlada se ne usteže da oštro kritikuje čak i zemlje-partnere, ako smatra da je to potrebno. No, drugačije zvuče izjave koje se sada mogu čuti o Kini, najvažnijem partneru Rusije.

„Želim da vjerujem da Kina stoji na strani pravednog mira. To znači: na našoj strani – a to mi je važno. I želim da vjerujem da Kina neće isporučivati nikakvo oružje Rusiji.“ Tako dobronamjerno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prokomentarisao takozvani kineski mirovni plan iznijet na prvu godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu.

To je dokument u 12 tačaka koji je njegov savjetnik Mihajlo Podoljak na Tviteru odbacio kao „nerealan“, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin taj plan ocijenio kao „temelj za mirovno rješenje“.

Ukrajina, međutim, ima svoj sopstveni mirovni plan. „Pozvali smo Kinu da učestvuje u našoj mirovnoj formuli. Mi pozivamo na dijalog i čekamo Vaš odgovor“, izjavio je Zelenski.

Si Đinping i Vladimir Putin u Moskvi 21. marta 2023.

„Ne tjerati stvar do krajnjih granica“

Dobro je što je Kina uopšte počela da govori o Ukrajini, rekao je Zelenski još u februaru. Zbog moguće uloge posrednika, za Ukrajinu je dobro da prema Kini govori blago, ocijenio je ukrajinski politikolog Volodimir Fezenko govoreći na jednoj ukrajinskoj televiziji.

„Za nas Kina ostaje jedan od najvažnijih trgovinskih partnera, kao i za brojne druge zemlje, uključujući i SAD. Zato bi trebalo izbjegavati ekstreme. Nije potrebno tjerati stvari do krajnjih granica.“

Ukrajina izvozi kukuruz, biljno ulje, željeznu rudu

Prije početka ruske agresije na Ukrajinu, Kina je bila jedan od najvažnijih ukrajinskih trgovinskih partnera. Prema podacima OEBS-a, Ukrajina izvozi u Kinu prije svega kukuruz, biljno ulje i željeznu rudu, a iz Kine uvozi kućne potrepštine, robu piroke potrošnje i električne aparate. Ipak, Rusija je daleko veći trgovinski partner Kine u odnosu na Ukrajinu.

Ukrajina izvozi u Kinu kukuruz, biljno ulje...

Glavni cilj Ukrajine zato je jasan, kaže Ivan Us iz Nacionalnog instituta za strateška istraživanja. Najveći interes Ukrajine trenutno jeste da Kina i dalje ne isporučuje nikakvo oružje Rusiji. „Da, ona podržava Rusiju na riječima – ali to su samo riječi“, kaže Us. Vojna pomoć do sada nije dogovorena. „Ukrajina ne želi da se dogodi nešto što bi moglo da promijeni poziciju Kine.“

Uticaj Pekinga na Moskvu ne smije se ignorisati, ocjenjuje Us. Zato će Ukrajina i dalje nastojati da uvjeri svjetsku silu Kinu u svoju poziciju.

Ipak, postoji opasnost da Kina pojača svoju pomoć Rusiji, ako se Ukrajina o Kini izjasni sa više kritika, citira magazin „Politiko“ predsjednika Odbora za spoljnu politiku ukrajinskog parlamenta. Zato se može očekivati da tonovi iz Kijeva prema Pekingu neće postati grublji.

aj (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније