Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

21. 10. 2024. 09:05 >> 09:26
Čitaj mi:

VELIMIR RAKOČEVIĆ

Štrajk tužilaca paralisao bi sistem, država da riješi probleme

Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević kazao je u Jutarnjem programu TVCG da bi eventualni štrajk tužilaca doveo do potpune paralize sistema, a da država treba da da se pozabavi njihovim problemima, budući i da članstvo u EU zavisi od rezultata tužilaca.

"Ne očekujem, imajući u vidu integritet tih ljudi i posvećenost, da dođe do obustave jer bi to bila paraliza sistema. Država mora da se pozabavi njihovim problemima. Samo zadovoljan tužilac ili sudija može da obavlja ove teške poslove. Država mora da stane iza njih, a prije svega da im obezbijedi uslove za rad i u kadrovskom smislu pomogne. Država treba da razumije da od rada tužilaca i njihovih rezultata zavisi i članstvo ka EU", rekao je Rakočević.

Kaže da danas imamo jedan visok pritisak na pravosuđe.

Govoreći o jučerašnjom puštanju na slobodu jednog od vođa Kavčana Slobodana Kašćelana, kojem je Viši sud ukinuo pritvor zbog nepodizanja optužnice za tri godine koliko je proveo u pritvoru, Rakočević kaže da nije dobro ograničavati trajanje privremene mjere, makar za učinioce najtežih krivilnih djela. Inače, Kašćelan je uhapšen juče na zatvordkoj kapiji po nalogu SDT-a.

"A upravo su izostali neki koraci, strateške odluke koje su trebale da predvide ovo stanje, kako ne bi došlo do ovog problema. Nikada nije dobro ograničavati ZKP o trajanju privremene mjere, jer uvijek postoje slučajevi kad nije moguće donijeti presudu za tri godine. Mi smo se našli u kompleksnoj situaciji, i čak su i preventivna lišenja slobode moguća samo da ne dođe do eskalacije. Rješenje svakako jeste produženje trajanja pritvora za učinioce najtežih krivičnih djela. Produžiti pritvor godinu, dvije ili pet godina. Mada to nije popularno", rekao je on.

Kaže da u idealnoj situaciji sve što uradi sektor koji se bavi gonjenjem učinilaca krivičnih djela mora da rezultira presudama.

"Po definiciji morale bi biti to osuđujuće presude ukoliko je prikupljeno mnogo dokaza. Međutim, ovo je složen trenutak", kaže Rakočević.

Komentarišući činjenicu da je suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici odlagano 20 puta, kaže da su u predmetima u kojima imamo veliki broj okrivljenih lica brojne opstrukcije.

"I tu treba naći neka optimalna rješenja, posebno kad imamo veliki broj okrivljenih lica, međutim brojne su te opstrukcije. Mora se naći način da se to izbjegne i poveća efikasnost", istakao je Rakočević.

Postojeći sistem, kako ocjenjuje, nije kadar da odgovori na sve izazove.

"Mi imamo situaciju da brojni sudije i tužioci odu u penziju, a da nijesmo obezbijedili dovoljno kadra koji bi nastavio da radi", navodi on.

Zato je, kako kaže, potrebna sva pomoć partnera, a treba razmišljati i o eventualnom formiranju posebnog suda koji bi se bavio najtežim krivičnim djelima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније