Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 10. 2024. 09:43 >> 09:45

PROJEKAT MJU I UNDP-a

Procijenjuju spremnost državnih institucija za primjenu AI

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave (MJU) započeli su proces procjene spremnosti crnogorskih državnih institucija za primjenu vještačke inteligencije.

Inicijativa podržana kroz projekat “E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa MJU, usmjerena je na procjenu kapaciteta javnog sektora za uvođenje AI tehnologija, uz podršku AILA alata (AI Landscape Assessment).

Iz MJU objašnjavaju da su na prvoj radionici održanoj ovim povodom, istakli da je upotreba vještačke inteligencije izazov modernog doba, ali i prilika za ubrzani razvoj digitalizacije, unapređenje efikasnosti javnih usluga i, najvažnije - poboljšanje kvaliteta života građana i građanki kroz bolje i brže usluge javne uprave.

“Kroz integraciju AI tehnologija u svaki od aspekata reformi, Crna Gora neće samo ubrzati proces digitalizacije, već će se pozicionirati u regionu kada je riječ o inovacijama i naprednim tehnologijama u javnom sektoru. Ovo je prilika da iskoristimo potencijal vještačke inteligencije kako bismo poboljšali kvalitet javnih usluga, povećali sigurnost i osigurali brži ekonomski razvoj kroz tehnološku transformaciju”, kazao je generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u MJU, Dušan Polović.

Dodaju da je ova inicijativa prvi važan korak prema pozicioniranju Crne Gore na globalnoj AI mapi. AILA alat se koristi globalno i prilagodljiv je različitim fazama digitalne zrelosti institucija, omogućavajući im da prepoznaju svoje trenutno stanje i planiraju dalji razvoj u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

“UNDP prepoznaje ogroman potencijal vještačke inteligencije kao pokretača održivog razvoja. Naš pristup temelji se na perspektivi usmjerenoj na čovjeka. Drugim riječima, upotreba vještačke inteligencije mora odgovarati stvarnim potrebama ljudi i niko ne smije biti izostavljen. Automatizacija svakodnevnih procesa oslobađa važno vrijeme za zaposlene da se posvete strateškim zadacima, a analiza velikih količina podataka, koja je moguća zahvaljujući upotrbi AI, doprinosi donošenju boljih odluka. Ove promjene ne samo da povećavaju efikasnost javnih institucija, već i povjerenje građana u njihov rad”, poručila je u ime UNDP-a u Crnoj Gori Dragana Radević, pomoćnica stalne predstavnice UNDP-a.

Procjena spremnosti državnih institucija za primjenu vještačke inteligencije biće sprovedena do kraja 2024. godine i rezultiraće preporukama i mapom puta za kreiranje efikasnije, transparentnije i digitalizovane javne uprave, koja će raspolagati kapacitetom da ispratiti dinamiku razvoja modernih tehnologija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније