Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anja Šljivić, TVCG

11. 10. 2024. 19:40 >> 19:40
Čitaj mi:

situacija alarmantna

Optužnice se nižu a sudija u Specijalnom odjeljenju sve manje

Nakon što su sudije Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici apelovale na čelne ljude u državi zbog alarmantne situaciju u tom odjeljenju, navodeći da je nemoguće da se s trenutnim brojem sudija i aktuelnim uslovima rada, odgovori postojećem izazovu - bilježimo i reakcije. Dok iz Sudskog savjeta poručuju da će se na prvoj narednoj sjednici iduće sedmice baviti tim problemom, advokati i nevladin sektor upozoravaju da povećanje broja sudija mora biti prioritet.

Šest sudija i još dvoje koji su zaduženi za specijalnu istragu naspram 162 predmeta. To je realnost u Specijalnom odjeljenju Višeg suda. Juče su sudije bile glasnije i nadležnima poručile da je situacija u tom odjeljenju alarmantna. Predmeti se gomilaju, organizovani kriminal ne jenjava, a njih nedovoljno. Zato, kažu, trpe svi. Iz Sudskog savjeta stiže odgovor da će se njihovim problemima baviti uskoro.

Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać kazao je da će Sudski savjet razmatrati dopis Specijalnog odjeljenja na prvoj narednoj sjednici koja će se održati u petak.

"Očekujem da će Savjet tim povodom donijeti određene zaključke", kazao je Korać. 

Da se u Specijalnom odjeljenju Višeg suda prepliću agonija i kolaps, smatra advokat Zdravko Begović. Iako o suđenju u razumnom roku sve češće govorimo, u praksi su, kaže, stvari potpuno drugačije.

"Svuda u okruženju jedan sudija specijalnog suda ili tog specijalnog odeljenja zaduži tokom godine dva, najviše tri predmeta, a mi ovdje u ovom odeljenju imamo da sudije zadužuju 20 i 30 predmeta. A ono što ću vam ja reći iz mog advokatskog ugla jeste da imamo situacije da je od dana kad je neko lišen slobode, proteklo dvije godine još da nije otpočeo glavni pretres", navodi Begović. 

Iz Akcije za ljudska (HRA) prava odavno apeluju na nadležne da povećaju broj sudija.

Nije nepoznanica da već sada pojedini sudovi na sjeveru suočavaju s tim problemom. Na Žabljaku već duže nema ko da sudi, slična situacija je i u Rožajama. Nedostatak sudija u Specijalnom odjeljenju Višeg suda međutim, kažu, priča je za sebe koja zahtijeva što brži rasplet.

"Broj sudija specijalnog odjeljenja Višeg suda se mora povećati. I ne samo broj sudija, već i broj savjetnika i broj zapisničara za svakog sudiju. Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici je najgore tehnički opremljen sud u regionu koji se bavi pitanjima organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i to je zaista nešto što je poražavajuće jer upravo efikasno postupanje u tim predmetima nešto što je ključno da Crna Gora zapravo i uđe u Evropsku Uniju", kaže Bojana Malović iz Akcije za ljudska prava. 

Da su izmjene Zakonika o krivičnom postupku koje su tražile sudije Specijalnog suda neophodne smatra i advokat Zdravko Begović.

No, to je kaže samo jedan od elemenata koji bi mogao doprinijeti boljim uslovima rada.

"Neosporno je da u tom odjeljenju mora da bude izabran najmanje još toliko sudija specijalnog odeljenja, dakle da ih mora biti negdje do 20", ističe Begović. 

Tada bi, smatra Begović, sudije mogle da se uhvate u koštac s optužnicama. Zato su sada oči stručne ali i laičke javnosti uprte u sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније