Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

17. 09. 2024. 20:07 >> 20:47
Čitaj mi:

DUKAJ

Dužnost odbornika da skrate mandat Skupštini opštine Berane

Dužnost odbornika Skupštine opštine Berane je da skrate mandat lokalnom parlamentu, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj za Javni medijski servis. Ukoliko to ne učine, taj resor preduzeće konkretne mjere u skladu sa zakonom, a to bi značilo uvođenje prinudne uprave u toj opštini. Sjednica Skupštine opštine Berane na kojoj će se glasati o skraćenju madata Skupštini zakazana je za petak.

Politička kriza u opštini Berane pod budnim okom je Ministarstva javne uprave. Iz tog resora imaju i poruku za odbornike lokalnog parlamenta.

Dukaj ističe da odbornici moraju da skrate mandat Skupštine opštine.

"Ponavljam to je njihova dužnost. Ukoliko oni to ne rade odnosno ne budu radili, mi ćemo kao vlada preduzeti konkretne korake u skladu sa zakonom", poručio je Dukaj.

A koraci su sljedeći - nakon što odbornici ne skrate mandat Skupštini Ministarstvo javne uprave šalje upozorenje. Ako i to ne urodi plodom Ministarstvo predlaže vladi da uvede prinudnu upravu u toj opštini.

Dukaj ipak, vjeruje da za tim neće biti potrebe.

"Ukoliko se na ovaj način nastavi situacija u Beranama biće blokada sistema cjelokupne lokalne samouprave i ko ispašta najviše, nedužni građani", kaže ministar.

Osim Beranaca u prošlosti su taoci političkih kriza bili i građani više opština. Zato je Vlada, kažeDukaj, predložila novi zakon o lokalnoj samoupravi sa dva ključna rješenja.

"Neposredan izbor gradonačelnika kao i objedjinjavanje svih lokalnih izbora u jednom danu su procesi koje moramo što prije uspostaviti. I nadam se da će partije što prije shvatiti važnost ovog procesa i da će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva raditi svoj posao", kaže Dukaj.

A svoj dio posla na prijedlogu zakona o vladi radi Sekretarijat za zakonodavstvo, nakon čega će taj dokument ponovo poslati na mišljenje Evropskoj komisiji čiji odgovor Dukaj očekuje do kraja mjeseca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније