Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

09. 09. 2024. 14:10 >> 14:09

Preduzete neophodne mjere

Za sada nema oboljelih od Q groznice među ljudima

Trenutno nema oboljelih od Q groznice među ljudima, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja odakle poručuju da sa Institutom za javno zdravlje, nakon informacije o pojavi Q groznice kod životinja na određenim poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori preduzumaju sve mjere iz svoje nadležnosti.

Epidemiološki timovi su, kako kažu, odmah upućeni na teren i sprovedene su preventivne aktivnosti bez obzira što za sada nijesu registrovani slučajevi obolijevanja medju ljudima.

"Uzeti su uzorci krvi za testiranje na prisustvo uzročnika Q groznice  od izloženih osoba, pri čemu napominjemo da su trenutno svi dobrog opšteg zdravstvenog stanja te da negiraju simptome koji bi se mogli povezati sa infekcijom. Sve osobe izložene agensu upoznate su sa načinima prevencije, uručen im je edukativni materijal i biće pod nadzorom epidemioloških timova u narednom periodu. Nakon dobijanja rezultata analiza, sprovešće se postupak u skladu sa epidemiološkim i zdravstvenim pravilima", navodi se u saopštenju.

Q groznica je akutno bakterijsko oboljenje , uglavnom praćeno lakšom kliničkom slikom kod ljudi. Prenosi se sa zaraženih životinja na čovjeka, dok je rijetko zabilježen slučaj prenosivosti sa inficiranog na zdravog čovjeka.

"Zdravstveni sistem Crne Gore posjeduje reagense za ispitivanje uzročnika bolesti, kao i antibiotsku terapiju koja se koristi za liječenje oboljelih", ističu u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније