Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Slobodan Doknić                

09. 09. 2024. 13:08 >> 13:08
1

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Alarmantno: U Šavniku, Plužinama i Žabljaku nema ni 50 prvaka

Iako je ove godine nešto veći broj prvaka, evidentan je pad broja djece u školama u Šavniku, Plužinama i Žabljaku. Nauka kaže da su loše saobraćajnice i nezavidna privredna slika samo neki od razloga zbog manjeg broja stanovnika i đaka u ovim opštinama.

                         

Iako svake godine privlači sve više turista, durmitorski kraj godinama bilježi pad broja stanovnika. A tri upisana prvaka više na Žabljaku u odnosu na prethodnu školsku godinu potvrda su da je ovaj kraj sve manje privlačan za život. 

„Ove godine se desilo da po prvi put nemamo niti jedno drugo odjeljenje što je zabrinjavajuće. Broj prvaka je ove godine 25, i to je najbrojnije odjeljenje sa petim razredom“, saopštio je direktor OŠ “Dušan Obradović” Željko Miljić.

Ukupan broj đaka prvaka u tri poddurmitorske opštine je nešto manji od 50, dok je osnovaca oko 400 . Sve to ukazuje da se nastavlja trend iseljavanja iz ovih krajeva, čemu je svakako doprinio loš kvalitet saobraćajnica prema Plužinama, Šavniku i Žabljaku.

„Tako da brza saobraćajnica Nikšić-Pljevlja zapravo jedan je od prioriteta kod nadležnih u ministarstvu, a ona bi trebala da bude prioritet da bi se ovaj prostor ekonomski valorizovao i oživio“, kaže demograf Miroslav Doderović.

Pored kvalitetnih saobraćajnica, Doderović poručuje, treba osnažiti privredu, ali i raditi na poboljšanju i dostupnosti zdravstvene zaštite.

 „I ono što je neophodno trebaju opštine da povećaju sredstva za demografsku rehabilitaciju, za podršku mladim bračnim parovima, da se rješavaju stambena pitanja, jer ako se ne budu rješavala stambena pitanja i ako ne bude direktnih stranih invsticija stanovništvo će nastaviti da odlazi“, ističe on  

I ne samo to. Manji broj učenika u tim opštinama negativno utiče i na školski sistem, upozoravaju naši sagovornici. Jer smanjivanjem broja djece dolazi do problema kako obezbijediti normu pojedinim kolegama koji organizuju nastavu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније