Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

08. 09. 2024. 13:44 >> 14:08
1
Čitaj mi:

REAGOVANJE

Đaković: Joković i ja nijesmo određivali lokaciju za uklanjanje eutanaziranih životinja

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković saopštio je da u skladu sa svim važećim zakonima kao i podzakonskim aktima, on kao ni ministar poljoprivrede Vladimir Joković nijesu direktno uključeni u određivanje lokacije za uklanjanje eutanaziranih životinja u Nikšiću.

On je reagovao povodom, kako kaže, današnjih burnih događaja vezanih za uklanjanje leševa eutanaziranih grla goveda sa teritorije opštine Nikšić.

„Zakon o veterinarstvu Crne Gore u članovima od 100 do 107 jasno definiše nadležnost u ovom i sličnim procesima. Naša Uprava je u prethodnoj godini uputila dopis svim lokalnim samoupravama da odrede lokacije za ovu namjenu, a u svrhu suzbijanja afričke kuge svinja. Iako se zbog odgovornog primjenjivanja biosigurnosnih mjera i preporuka Uprave afrička kuga nije proširila teritorijom naše države, ostala je obaveza lokalnih samouprava za određivanjem date lokacije“, naveo je Đaković.

Kaže da su ovim povodom imali odgovore samo od Opštine Podgorica i Opštine Bijelo Polje.

„Odmah po pojavi bolesti Q groznice na dva gazdinstva u opštini Danilovgrad, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a uz saglasnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, formirala je stručni tim sastavljen od istaknutih stručnjaka iz oblasti veterine koji su donijeli set mjera u formi Naredbe, a koje se tiču sprečavanja širenja ove bolesti na farmama. Sva dalja postupanja biće u skladu sa ovom Naredbom“, ističe Đaković.

Po informaciji o pojavi bolesti na jednoj farmi u opštini Nikšić, kako dodaje, lokalni veterinarski inspektor preduzeo je neophodne mjere i radnje i u skladu sa Naredbom naložio set mjera koje se tiču određene farme.

„Kako sam obaviješten od strane inspektora, sve mjere i radnje sprovedene su u skladu sa zakonom. Kako je na zahtjev poljoprivrednog proizvođača Opština odredila lokacije, pristupilo se eutanaziji životinja. Međutim, sporna lokacija u nikšićkoj Župi nalazila se na imovinski spornoj parceli, pa je po obavijesti o tome, inspektor naložio uklanjanje sa ove lokacije“, pojašnjava Đaković.

Lokalne službe opštine, kako ističe Đaković, odredile su lokaciju na koju su tokom dana 07.09.2024. prebačena sva grla koja su eutanazirana na prvom gazdinstvu.

„Kako se proces odvijao pod nadzorom veterinarske inspektorke, zahtijevao sam da mi se dostavi foto i video dokumentacija da je sve obavljeno na propisan način. U 20 sati i 36 minuta dobio sam poruku u kojoj je video dokumentovano da su sve životinje zatrpane. Međitim, u toku dana počeli su pristizati novinski članci u kojima se tvrdi da se na lokaciji osjećaju neprijatni mirisi i da upravna mjera nije sprovedena u skladu sa propisima. U telefonskom razgovoru sa inspektorkom dobio sam uvjeravanja da će se postupak nastaviti 08.09.2024, a da je do zastoja došlo usljed kvara na mašinama i da će se proces okončati u skladu sa zakonom“, poručio je Đaković.

Reagovao je i povodom, kako kaže, gostovanja određenih osoba u medijima, a koji tvrde da određeni prehrambeni proizvodi u Crnoj Gori nisu bezbjedni za konzumaciju.

„Odgovorno tvrdim da, da bi neko iznio ovakvu tvrdnju, iza sebe mora imati visoko obrazovanje iz oblasti Veterinarske i Humane medicine, Prehrambene tehnologije ili poljoprivredne struke, tako da ovakve tvrdnje nemaju nikakvo stručno, a ni naučno utemeljenje. Na kraju, ističem da je naša Uprava pored misije očuvanja zdravlja građana, krajnje posvećena i poštovanju zakonskih propisa, pa će svako kršenje istih biti najstrožie sankcionisano, bilo da se radi o inspektoru ili direktoru Uprave“, zaključio je Đaković.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније