Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

04. 09. 2024. 12:17 >> 12:17

PUTEM MOBILNE TELEFONIJE

Potrebno preko milion eura za sistem upozorenja o elementarnim nepogodama

Pravovremeno informisanje građana Crne Gore o olujama, toplotnim talasima ali i ostalim elementarnim nepogodama putem mobilne telefonije koštalo bi 1,2 miliona eura. To proizilazi iz odgovora Direktorata za zaštitu i spašavanje u MUP-u dostavljenih Portalu RTCG, koji kažu da je Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112) sa zemljama iz okruženja uputio inicijativu prema Međunarodnoj Telekomunikacionoj Uniji (ITU) za finansiranje regionalnog projekta za izradu Studije izvodljivosti za implementaciju jednog od dva savremena sistema javnog upozorenja građana koji omogućavaju emitovanje pravovremenih informacija javnosti tokom ozbiljnih vanrednih situacija.

Radi se o sistemima Cell broadcast i SMS based location, a dio projekta bi osim Crne Gore bile Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Cell Broadcast (CB) je metoda slanja kratkih poruka višestrukim korisnicima mobilnih telefona u definisanom području u isto vrijeme.

"Definisan je od strane ETSI-ovog GSM komiteta i 3GPP i dio je 2G, 3G, 4G LTE (telekomunikacionih) i 5G standarda. Takođe je poznat kao Short Message Service-Cell Broadcast. Cell Broadcast je geo-ciljana i geo-ograđena usluga za razmjenu poruka jedan-prema više", ističe se u odgovorima.

Kažu da je SMS based location sistem zasnovan na lokaciji i predstavlja sofisticirani metod dizajniran za prenošenje ciljanih poruka mobilnim korisnicima u određenim geografskim oblastima.

"Za razliku od tradicionalnog SMS-a, SMS based location dozvoljava poruke unaprijed definisane po zonama, obezbjeđujući prilagođena upozorenja za ranjive grupe i pojedince čak i nakon što su napustili područje", pojašnjeno je u odgovorima.

Riječ je, kako kažu, o kompleksnim sistemima za čiju implementaciju u Crnoj Gori bi bilo potrebno minimum 1,2 miliona eura (za Cell Broadcast rešenje) po procjeni koja je vršena na osnovu analize podataka dostavljenih od strane OKC112, operatora mobilne telefonije u Crnoj Gori i firme Everbridge koja nudi navedene usluge i koja je implementirala navedena rješenja u većinu zemalja EU.

Trenutno na snazi sistem slanja SMS poruka za upozoravanje

Trenutno se u Crnoj Gori koristi SMS ( Short Message Service) usluga slanja kratkih tekstualnih poruka unutar GSM standarda mobilne telefonije za upozoravanje građana.

Pojasnili su da je nedostatak tog načina upozoravanja što zbog velikog broja poruka i velikog opterećenja na mreži operatora mobilne telefonije SMS poruke koje je potrebno poslati građanima ne stižu odmah nego je nekada potreban i cijeli dan da te poruke stignu do svih građana.

"Zbog toga je u zemljama EU postalo obavezno da svaka država članica EU implementira barem jednu od dvije gore navedene metode upozoravanja građana", naveli su iz Direktorata za zaštitu i spašavanje u MUP-u.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније