Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

16. 09. 2024. 14:28 >> 14:28

U POPLAVLJENIM PODRUČIJIMA

Poljska proglasila stanje elementarne nepogode

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je danas da je uredbom vlade uvedeno stanje elementarne nepogode u Opolskom vojvodstvu, Šleziji i Donjoj Šleziji zbog bujičnih poplava koje su od petka izazvale obilne padavine ciklona Boris nad Srednjom Evropom.

"Možemo da naredimo evakuaciju. Tu zakonsku mogućnost koristićemo zaista samo kada su neposredno ugroženi životi ljudi. Vlada neće da zloupotrebljava prava koja joj stanje elementarne nepogode daje. Puna spremnost da se poštuju upustva vatrogasne straže i policije u interesu je svih nas", kazao je premijer Tusk poslije vanredne sjednice vlade.

Stanje elementarne nepogode zbog poplava uvodi se na 30 dana, a može biti produženo.

"Neće nedostajti sredstava za pomoć. Od danas svako može da traži od lokalnih vlasti neposrednu hitnu pomoć od 1900 eura, a takođe i da podnese zahtjev za pomoć od 23.800 do 47.600 eura za renoviranje kuća ili privrednih objekata koji će biti riješen po uprošćenom postupku", kazao je Tusk.

Poljski premijer sprema se da razgovara sa predsjednicima vlada Austrije, Češke, Slovačke i Rumunije da koordiniraju zahtijeve da Evropska unija preko mehanizama koje ima za slučajeve prirodnih katastrofa pomogne njihovim zemljama u saniranju šteta.

"Izvinjavam se za taj izrazi, ali izvući ćemo iz Evropske unije šta god se može", kazao je Tusk.

Donald Tusk zahvalio je svim zeljama koje su ponudile pomoć, posebno Ukrajini koja je prva ponudila da pošalje u Poljsku 100 vatrogasaca sa opremom.

"Želim da zahvalim svim zemljama koje su ponudile pomoć. Posebno Ukrajini jer znamo sa čim se suočava. Ali mislim da su ukrajinski vatrogasci potrebniji Ukrajini. Trenutno nam ne nedostaje ni opreme ni ljudi. Ako bude potrebno koristićemo pomoć preko mehanizma EU ili bilateralnih sporazuma sa državama", rekao je Tusk.

U prvim poplavljenim gradovima i selima u planinskim oblastima i u podnožju planinskih vijenaca na granici Poljske i Češke voda se polako povlači i pokazuje kakvu pustoš, porušene mostove, kuće, probijene nasipe i brane, blato su ostavili planinski potoci i manje rijeke kada su se zbog obilnih kiša pretvorile u bujice.

Meteorolozi su danas najavili da se ciklon Boris polako pomjera na zapad i povlači pred anticiklonom koji će donijeti sunčano vrijeme i temperature do 25 stepeni već sjutra, ali da hidrološka prognoza nije nimalo optimistična.

"Poplavni talas ići će Odrom do kraja septembra. Rijeke se vraćaju u korita relativno brzo, ali može da traje danima da se vrate na uobičajeno vodostaj. Na Odri premještanje poplavnog talasa moći ćemo da pratimo do kraja septembra", kazala je Poljskom radiju hidrolog Izabela Adrijan.

Krizni štab, premijer i ministri prebacuju se danas u Vroclav na jugozapadu Poljske, grad koji su najviše pogodile poplave 1997.

Očekuje se međutim da u ovim poplavama ostane pošteđen, kao i Opole, jer je vodom blagovremeno počeo da se puni najveći suvi polder u Poljskoj, Raćibož Dolni te da će vodostaj biti za najmanje metar manji od onog 1997.

U poplavama u Poljskoj je do sada stradalo petoro ljudi, hiljade su evakuisane, nekoliko gradova, prije svega u Klodskoj kotlini potpuno poplavljeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније