Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

22. 08. 2024. 15:51 >> 15:54

Predložili amandmane

Opštine traže dio prihoda od igara na sreću i interneta

U cilju unapređenja i zaštite finansijske održivosti lokalnih samouprava, Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je Skupštini amandmane na dva zakona koje će poslanici razmatrati na plenumu 30. avgusta. Riječ je o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

Kako ističu iz ZOCG amandmanom na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica ZOCG želi da obezbijedi da se utvrđeni procenat cjelokupnog prihoda države po ovom osnovu ustupa lokalnim samoupravama, uključujući i dio iz proširenja poreskog obuhvata, koji se novim zakonskim rješenjem predviđa.

Dodaju da predlog zakona, naime, predviđa proširenje obuhvata poreza utvrđivanjem dva nova prihoda – od interneta i video igara, kao i od igara na sreću, s tim da sve naplaćeno po toj osnovi ide isključivo u državni budžet.

Usvajanjem amandmana Zajednice opštine, omogućilo bi se da lokalne samouprave dobiju dio i od ovih prihoda na isti način i po istom ključu po kojem dobijaju od prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica ostvarenog po drugim osnovama.

“Da podsjetimo, Zakon o finansiranju lokalne samouprave kao sistemski zakon, predvidio je da od ovih prihoda opštinama primorskog i središnjeg regiona ide 40 odsto, opštinama sjevernog regiona 89 odsto, i 11 odsto da ide u Egalizacioni fond. Predlogom zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze utvrđuje se pravo na otpis kamate poreskom obvezniku koji ima evidentiran poreski dug i koji ga izmiri u zakonom utvđenom roku, kao i poreskom dužniku čiji je poreski dug reprogramiran u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja i Uredbom o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja”, saopštila je generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović.

Imajući u vidu, dodaju, da je Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja izričito isključena mogućnost reprograma poreskih obaveza opština, kao i da ovim Predlogom zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze nisu definisana prava lokalnih samouprava, Zajednica opština zaključuje das u one dovedene u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale poreske obveznike, budući da ne postoji mogućnost otpisa kamate na njihove dospjele poreske dugove ni po jednom osnovu.

“Zato je predložen amandman kojim se opštine, odnosno njihova privredna društva i ustanove dovode u ravnopravan položaj sa svim ostalim poreskim obveznicima po pitanju prava na otpis kamata. Njegovo usvajanje bi značajno doprinijelo poboljšanju finansijskog stanja opština i storio bi se pravni osnov za ugovorno regulisanje otpisa kamata pod istim uslovima kao i za ostale poreske obveznike “, navodi se u obrazloženju amandmana koje potpisuje generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније