Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

04. 08. 2024. 20:29 >> 20:28
Čitaj mi:

29 GODINA OD "OLUJE"

"Važno približiti se pravdi, podići više optužnica"

Dvadeset devet godina je od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" tokom koje je ubijeno i nestalo oko dvije hiljade Srba, a 220 hiljada ih je protjerano. I nakon toliko godina oni koji istražuju ratne zločine kažu da pravda nije zadovoljena u ovom slučaju. A, o sjećanju na taj avgust '95 za Dnevnik priča Tamara Cupać koja je tokom "Oluje" napustila Hrvatsku, a danas živi u Crnoj Gori.

Tamara Cupać prije 29 godina napustila je rodni Benkovac. Tog 4. avgusta 1995. bila je sporodicom u izbjegličkoj koloni koja je iz Hrvatske bježala u potrazi za skloništem.

"Imam tu malu sreću u nesreći da sam bila vrlo mala pa se ne sjećam svih tih događaja ali je u glavi nekako ta kolona koju znamo svi sa tih slika i video zapisa. Gubljenje kroz kolounu i onda sam se ujednom momentu susrela s majkom", priča ona za TVCG.

Danas Tamara živi u Crnoj Gori, a u Hrvatsku kaže ide samo kao turista. I svaki put se, kaže, i sama iznenadi od svojih emocija kada posjeti rodno mjesto.

"Kao da nikad nisam bila tu,  kao da to nije ni moje, kao da to nikada nije bilo našekao da tu nismo bili decenijama niti stotinu godina. Tako da je to jedan od momenata koji će mi biti na savjesti u ostatku života."

Oni koji istražuju zločine kažu da i nakon 29 godina od početka hrvatske vojnopolicijske akcije "Oluja" tokom koje je ubijeno i nestalo skoro dvije hiljade Srba, a 220 hiljada ih je protjeranopravda nije zadovoljena. A, toga neće biti sve dok se u Srbiji ta akcija obilježava parastosom žrtvama a u Hrvatskoj proslavom.

"Važno je nastaviti tražiti načine kako priznati stradanja jedni drugima jer su u akciji Oluja ubijeni civili ubijeni branitelji pripadnici hrvatske vojske i ubijeni zarobljeni pripadnici srpskih jedinica", kaže Vesna Teršić, Centar za suočavanje sa prošlošću iz Hrvatske.

Za zločine tokom Oluje sa ciljem etničkog čišćenja Srba Haški tribunal je prvo osudio, a pa potom oslobodio trojicuhrvatskih generala Anta Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka. No, tu se nesmije stati, poručuju naše sagovornice.

"Moja poruka je da je potrebno nastaviti istrage, vrlo je važno približiti se pravdi, pokrenuti više postupaka, podići više optužnica", ističe Teršić.

"To pomirenje o kojem se toliko priča iz svihdržava bivše Jugoslavije ne može biti bez uvažavanja srpskih žrtava jednako kaoi drugih žrtava u ratovima koji su se desili u Jugoslaviji", poručuje Tamara.

Osim na pravdu, žrtve Oluje čekaju i na adekvatan status u društvu bilo da danas žive u Hrvatskoj, Srbiji, ili Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније