Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

04. 08. 2024. 18:17 >> 18:16

Bogdan Božović

Mnoge žrtve Oluje zauvijek izgubile svoja ognjišta

Poslanik SNP-a Bogdan Božović osvrnuo se danas na godišnjicu stradanja u Operaciji Oluja, koja se dogodila u avgustu 1995. godine.

To je, kako kaže Božović, jedna od ključnih tačaka rata u bivšoj Jugoslaviji, i izvor dubokih kontroverzi i bola, posebno zbog posledica koje je ostavila na civile.

"Ova vojna operacija imala je dalekosežne posledice, uključujući i masovno raseljavanje stanovništva. Dok se u Hrvatskoj Oluja nažalost slavi kao dan pobjede i domovinske zahvalnosti, moramo se sjetiti tamne strane ovog događaja. Oko 200.000 Srba bilo je primorano napustiti svoje domove tokom i nakon operacije. Mnogi od njih su zauvijek izgubili svoja ognjišta, a njihov povratak onemogućen ili otežan. Tokom i nakon operacije, desili su se brojni ratni zločini nad srpskim civilima, uključujući pljačku, paljenje imovine, i ubistva. Osuđivanje ovih zločina i protjerivanja nije samo moralna obaveza, već i ključni korak ka pomirenju i izgradnji trajnog mira u regionu. Ratni zločini ne mogu biti opravdani ni u kom kontekstu, a žrtve zaslužuju pravdu i priznanje svojih patnji", kazao je Božović.

On je istakao da nas ovakve tragedije podsećaju na razorne posledice rata i na važnost poštovanja ljudskih prava i dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost.

"Oluja je događaj koji treba da nas podstakne na promišljanje o prošlosti i izgradnju bolje budućnosti, u kojoj će se svi narodi u regionu osjećati bezbjedno i poštovano. Priznanje i osuda ratnih zločina, kao i napori da se pomogne onima koji su izgubili svoje domove, predstavljaju važan dio tog procesa. Samo kroz iskren dijalog i suočavanje sa prošlošću možemo izgraditi temelje za trajni mir i zajedničku budućnost", poručio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније