Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

26. 07. 2024. 17:39 >> 17:39
Čitaj mi:

sjever i dalje zaostaje

Napredak u prilagođavanju autobuskih stanica za OSI

U Crnoj Gori deset autobuskih stanica je u većoj mjeri prilagođeno osobama s invaliditetom (OSI), što predstavlja određeni napredak, ali sjeverni dio države i dalje zaostaje, pa je potrebno dodatno unaprijediti infrastrukturu i propise kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost.

To je saopšteno na okruglom stolu pod nazivom „Utvrditi mehanizme za bolje i aktivnije djelovanje nadležnih službi u cilju boljeg poštovanja prava OSI u saobraćaju na slobodan pristup javnog prevoza i veću sigurnost u saobraćaju“, koji je organizovao Savez udruženja paraplegičara Crne Gore u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara Podgorica.

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Milijana Čirković, kazala je da je glavni cilj projekta "Saobraćaj i OSI" osigurati ravnopravan pristup licima s invaliditetom u oblasti saobraćaja kroz promociju i doprinos realizaciji prioriteta utvrđenih Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, Pravilnikom o posebnim uslovima za vozila kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju, te odlukama o taksi prevozu donesenih od strane lokalnih samouprava.

„Jedna od ključnih aktivnosti projekta bila je praćenje odluka lokalnih institucija o taksi prevozu, gdje je analiziran broj i procenat pristupačnih taksi vozila za lica s invaliditetom. Od 25 upućenih inicijativa, odgovor smo dobili od 12 lokalnih samouprava. Istraživanjem smo utvrdili da je 20 opština u Crnoj Gori donijelo odluke koje uključuju broj i procenat pristupačnih taksi vozila, dok u pet opština (Rožaje, Herceg-Novi, Ulcinj, Plužine i Petnjice) te odluke nisu precizirane. Tim opštinama smo uputili inicijative za dopunu i usvajanje potrebnih odluka“, navela je Ćirković.

Nadamo se da ćete naći interesovanje i objaviti ove materijale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније