Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ PR Centar ]

25. 07. 2024. 16:21 >> 16:20
Čitaj mi:

AMBASADORDKI DIJALOG

"Članstvo Crne Gore u NATO-u unapređuje međunarodne odnose"

NATO ima ključnu ulogu u očuvanju evropske stabilnosti, odbrani demokratije i ljudskih prava, a članstvo Crne Gore u tom savezu je od velikog značaja, jer donosi unapređenje sigurnosti, stabilnosti i međunarodnih odnosa.

To je saopšteno na prvom ambasadorskom dijalogu, koji je povodom 75 godina postojanja NATO-a, organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela, podsjetila je na ključnu ulogu NATO-a u očuvanju mira i stabilnosti od osnivanja 1949. godine.

Naglasila je istorijski kontekst formiranja NATO-a, koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata kako bi se očuvala stabilnost u Evropi i Atlantskom području.

„NATO je odbrambeni savez koji ima za cilj održavanje bezbjednost evro-atlantskog područja i čiji članovi dijele zajedničke vrijednosti demokratije, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda“, navela je Marsela.

Nažalost, logika Hladnog rata, koja je karakterisala prvih 40 godina života Alijanse, opet se ponovila zbog neprihvatljive agresije Rusije na Ukrajinu“, rekla je Marsela.

Na pitanje na koji način NATO pomaže Ukrajini, Marsela je pojasnila da NATO pruža podršku Ukrajini u njenoj odbrani, ali bez direktnog učešća u sukobu.

Dodala je da NATO, uz druge međunarodne organizacije mogao bi pomoći u postizanju mira, ali „ da je za ples potrebno dvoje“.

Odgovarajući na pitanje da li NATO planira širenje na Pacifiku, Marsela je kazala da taj savez ne želi proširenje u Pacifiku, ali da želi ojačati saradnju sa zemljama tog područja, posebno Azijsko-pacifičkog regiona, koje dijele iste vrijednosti kao i NATO.

Na pitanje kako je članstvo u NATO uticalo na međunarodni ugled Crne Gore, Marsela je kazala da je ovom odlukom država se jasno opredijelila ka evroatlantskim vrijednostima

„Mislim da čak i oni koji su se protivili članstvu Crne Gore u NATO-u u to vrijeme sada mogu prepoznati ispravnost te odluke, posebno nakon 24. februara 2022. godine. Crna Gora je prepoznala važnost ovih vrijednosti i sada uživa benefite članstva u NATO-u, uključujući sigurnost koju pruža članstvo u ovoj odbrambenoj alijansi“, istakla je Marsela.

Odgovarajući na pitanje koliko je članstvo u NATO unaprijedilo odnose Crne Gore i Italije, Marsela je podsjetila na duboke prijateljske veze između Italije i Crne Gore, koje se ogledaju u kulturnom, političkom i ekonomskom povezivanju dvije države.

„Odluka Crne Gore da se priključi NATO-u nas veoma ohrabruje jer pokazuje da je Crna Gora odlučila da dijeli vrijednosti koje NATO predstavlja“, rekla je Marsela.

Direktorica CEDEM-a, Nevenka Vuksanović, podsjetila je da CEDEM ima dugogodišnju tradiciju kao zagovornik članstva u NATO-u i čvrsto vjeruje u mjesto Crne Gore u tom savezu, kao stubu demokratskog napretka naše države.

„Kako situacija, posebno politička i bezbjednosna, u Evropi i širom svijeta postaje sve složenija, čvrsto vjerujemo da je mjesto Crne Gore u NATO-u i trenutak Crne Gore kao članice NATO-a da djeluje zrelo i da podržava napore u održavanju mira ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i šire“, istakla je Vuksanović.

Poručila je da će CEDEM nastaviti da kreira projekte i koji će podržavati demokratske vrijednosti.

Direktorica Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Dragica Lompar, istakla je da ovaj događaj naglašava značaj biblioteke ne samo kao čuvara istorijskog pamćenja Crne Gore i njenog doprinosa kulturi i nauci, već i kao prostora za razmišljanje i edukaciju o važnim temama, poput NATO saveza.

„Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ nalazi se u bivšem italijanskom poslanstvu, zdanju koje je podignuto 1910. godine za potrebe italijanske diplomatije u Kraljevini Crnoj Gori. Biblioteka, sa svojom bogatom kolekcijom literature na svim svjetskim jezicima, svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji diplomatskih veza Crne Gore sa evropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama“, navela je Lompar.

Kazala je da biblioteka svojim milionskim fondovima ima ključnu ulogu u obrazovanju i širenju znanja, navodeći da ovaj događaj dodatno naglašava njen značaj u razmišljanju o važnim globalnim temama.

Sekretarka Sekretarijata za sport i Mlade, Jelena Milić, kazala je da se danas suočavamo sa izazovima poput sajber napada i globalnog terorizma.

„Ovi savremeni problemi zahtijevaju inovativne pristupe i NATO odgovara na njih jačanjem svoje odbrane kroz digitalizaciju i saradnju sa partnerima, na što smo vrlo ponosni što smo dio te alijanse. Kroz modernizaciju i adaptaciju, NATO osigurava da može efikasno odgovoriti na sve nove prijetnje“, navela je Milić.

Ocijenila je da je ulazak Crne Gore u NATO pomogao da se prevaziđu istorijske tenzije u regionu Balkana, pružajući sigurnosni kišobran koji dodatno jača kolektivnu odbranu.

„NATO je, takođe, pomogao Crnoj Gori u modernizaciji svojih oružanih snaga i unapređenju svojih sigurnosnih kapaciteta. Programi obuke i podrške za naše ljude ojačali su profesionalizam naše vojske i unaprijedili upravljanje krizama. Članstvo u NATO-u povećava političku stabilnost i privlači strane investicije, što je takođe jedan vrlo važan aspekt, koji je ključan za ekonomski razvoj naše zemlje“, istakla je Milić.

Događaj je realizovan u okviru projekta „NATO #75: Promocija veza, inspirisanje budućnosti“, koji je finansijski podržao NATO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније