Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda [ TVCG ]

14. 07. 2024. 19:48 >> 19:48
1

PRILIV PACIJENATA

U Budvi i Ulcinju dovoljno izabranih ljekara, ali nedostaje pedijatara

Ljetnja turistička sezona i gradovi na primorju u kojima boravi više ljudi nego tokom zime. Samim tim, veći je broj i onih kojima se treba pruziti zdravstvena zaštita.

Dva turistička centra kakvi su Ulcinj i Budva, moraju biti spremni za takav priliv ljudi. Iz Ulcinja dolazi ohrabrujuća poruka.

Kako je za TVCG kazala Sadija Holaj, direktorica doma zdravlja, ova zdravstvena ustanova radiće od 7 do 21 sat.

"Radićemo i vikendom. Na usluzi biće svi izabrani doktori, kao i pedijatrija, osim ambulante koje imaju određeno radno vrijeme", rekla je Holaj. 

Slično je i u Budvi. Kažu da imaju dovoljan broj izabranih ljekara, kao i da su otvorene četiri turističke ambulante.

Blažo Radoman, direktor Doma zdravlja ukazuje da se na dnevnom nivou priuži između 350 i 400 usluga se  racunajući i turističke ambulante. 

Ipak, i u Budvi i u Ulcinju, problem je isti, a to je nedostatak pedijatara.

"Na odeljenju pedijatrije imamo manjak kao i sva Crna Gora što ima probleme sa specijalistima pedijatrije. Mi ih imamo tri, a sistematizacijom je predviđeno četiri", kazao je Radoman. 

Holaj navodi da problem sa pedijatrima imaju unazad godinu dana.

"Otišla su dva pedijatra iz naše ustanove. Jedan je presao u barsku bolnicu, a drugi radi privatno, tako da mi ostali sa jednim pedijatrom", zaključila je ona. 

U obje primorske opštine, raspisivani su javni pozivi za pedijatre, na koje se niko nije javio. Ipak, i jedni i drugi su krenuli u rješavanje problema.

Određeni broj ljekara poslat je na specijalizaciju, pa se nadaju da će uskoro situacija biti riješena.

U Budvi još ističu i problem prostornih kapaciteta, ali najavljuju da bi u naredne dvije godine mogao da se nadogradi prvi sprat doma zdravlja, kako bi se dobilo dodatnih 1200 kvadrata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније