Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Stijepović [ TVCG ]

13. 07. 2024. 16:07 >> 19:55
10
Čitaj mi:

PROBLEMI NA TRŽIŠTU

Poljoprivrednici ogorčeni: Lubenice i breskve prodaju po mizernoj cijeni

I dok građani u trgovinama za voće i povrće iz uvoza izdvajaju mnogo novca, naši poljoprivrednici suočavaju se s problemima na tržištu.

Robu ne mogu da prodaju, ili to čine po niskim cijenama kojima ne mogu čak ni da pokriju troškove proizvodnje.

Zef Dedvukaj iz Malesije ove godine proizveo je 300 tona lubenica.

Nadao se, kako kaže dobrom plasmanu na tržištu, ali trenutna cijena nije dovoljna ni da se pokriju osnovni troškovi proizvodnje.

"Cijena je od sedam do 10 centi. To je mizerno neko da čuje. I pored te cijene, mi nme možemo prodati lubenicu. Oko 60 odsto poljoprivrednih proizvođača još nije ušlo u baštu da bere jer nema kome prodati", žali se Zef. 

Stanje nije bolje ni u drugim oblastima, kaže Emir Frljučkić iz Vranja, koji prodaje breskve i kruške.

"Snalazimo se po pijaci i prodajemo voće po nekoj mizernoj cijeni, znači po 80 centi i po kilogramu i 70, gdje se ne isplati ni raditi na tu cijenu. Po 10 centi i po kilogramu su prodavali sinoć lubenicu u pijaci pored mene, krompir po nekoj cijeni je 20 centi. To je ispod svake cijene, a sve zbog uvoza", pojašnjava on. 

Dedvukaj i ostali poljoprivredni proizvođači očekuju podršku lokalne uprave i resornog ministarstva, da bi, kako kažu poljoprivredni proizvođači, mogli da prevaziđu ovu tešku situaciju.

"Ako nam ne budu pomogli iz opštine i ministarstvo, doći ćemo do situacije kao proizvođači na sjeveru. Kako je krenulo, i ovdje će se zadesiti da neće niko da se bavi poljoprivredom. Ovako smo samo u gubitku", poručuje Dedvukaj. 

Oglasili su se i iz Resornog ministarstva saopštenjem. Nemaju, kažu, mogućnost da tržišno intervenišu.

Pozvali su poljoprivredne proizvođače da u narednim godinama organizuju poljoprivrednu proizvodnju u skladu sa potrebama tržišta.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније