Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

13. 07. 2024. 10:48 >> 11:16

POLOŽIlI VIJENAC

Đurašković: 13. jul zauvijek upisan zlatnim slovima u slavnu istoriju Crne Gore

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović i predsjednik Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Borislav Pravilović jutros su položili vijenac na Spomen-kosturnicu rodoljubima i žrtvama fašizma sa područja Cetinja koji su stradali u periodu od 1941. do 1944. godine.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Đurašković je kazao da danas obilježavamo jedan od datuma koji je zauvijek upisan zlatnim slovima u slavnu istoriju Crne Gore i srca svih njenih građana.

„Dozvolite mi da najprije podsjetim na značaj ovog dana kada su prije 83 godine naši sugrađani i sunarodnici podigli prvi opštenarodni ustanak u fašizmom porobljenoj Evropi i u dugoj borbi od 1941. do 1944. godine dali svoje živote zarad slobode svoje zemlje i budućih pokoljenja. Zato, na samom početku želim da iskažem duboko poštovanje i zahvalnost svima njima - istinskim herojima koji su svojim životima platili najveću cijenu za našu slobodu i svojim žrtvama osigurali mir koji danas živimo, a među kojima je i 120 naših sugrađana u čiju čast je podignut spomenik kod kojeg smo se danas okupili“, kazao je Đurašković.

On je dodao da se danas prisjećamo i 13. jula 1878. godine, kada je Crna Gora Berlinskim kongresom stekla međunarodno priznanje svoje nezavisnosti, te da ovaj poseban dan simbolizuje dva datuma iz dva vijeka kada je potvrđena naša nepokolebljiva odlučnost da se borimo za slobodu.

Polaganju vijenaca pisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ana Novović, predstavnici boračkih organizacija, gradske uprave i građani.

Osim na Spomen–kosturnicu, predstavnici gradske uprave i UBNORA Cetinja položili su vijence i na obližnji spomenik žrtvama strijeljanja 30. jula 1941. godine.

Polaganjem vijenca na Cetinju je počelo obilježavanje 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda koje se nastavlja u 19:00 sati u Centralnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, kada će biti otvorena izložba Petra Glendže – Od Mare i Dafine, do Jovane i Stane: žene u fondovima nekadašnjega Dvorskog arhiva (1485-1833).

Muzičko-dramski program „Crnogorski umjetnici Prijestonici“ održaće se na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 20:00 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније