Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

25. 06. 2024. 14:55 >> 14:56
Čitaj mi:

SASTANAK OPERATIVNOG ŠTABA

Borba protiv požara i sa posebnim informacionim sistemom

U prostorijama Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a održan je sastanak Operativnog štaba na kojem su predstavljene aktivnosti koje su sproveli na pripremi požarne sezone. Ovo je bila i prilika da se predstavi Crnogorski informacioni sistem za različite vrste rizika, koji je uspostavljen u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju – JICA, a koji omogućava ranu najavu požara, odnosno lociranje požara u početnoj fazi na teritoriji cijele Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje i rukovodilac Operativnog štaba Miodrag Bešović je upoznao prisutne sa aktivnostima koje se svakodnevno sprovode na smanjenju rizika od požara i trenutnim kapacitetima kojima Direktorat raspolaže.

Ovo je bila i prilika da se članovima Štaba predstavi Crnogorski informacioni sistem za različite vrste rizika, koji je uspostavljen u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju – JICA.

"Ovaj sistem, kada su u pitanju požari, omogućava njihovu ranu najavu, odnosno lociranje požara u početnoj fazi na teritoriji cijele Crne Gore, što treba da doprinese blagovremenom donešenju odluka vezano za odgovor na požare, kao i da omogući analizu podataka o štetama na opožarenim površinama. Takođe, predstavljena je i Baza podataka o rizicima, koja je uspostavljena u saradnji sa Evropskom komisijom i shodno kojoj imamo pregled administrativnih, tehničkih i finansijskih kapaciteta za odgovor, za devet grupa rizika", navodi se u saopštenju.

Na sjednici su definisane dalje obaveze i zadaci, odnosno svaki subjekat u sistemu je dobio konkretna zaduženja u pogledu preventivnih i operativnih aktivnosti na smanjenju rizika od požara. Dogovoreno je da se sve informacije o preduzetim aktivnostima upućuju Direktoratu za zaštitu i spašavanje – Operativno-komunikacionom centru 112, a sve u cilju omogućavanja jedinstvenog, organizovanog i sistemskog odgovora u slučaju požara, ali i drugih nepogoda.

"Operativni štab poziva građane da svojim odgovornim odnosom daju doprinos u zaštiti šuma i ekosistema od požara pridržavajući se uputstava i preporuka nadležnih službi i organa i apeluje na građane da ukoliko primijete požar isti prijave na broj 112", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније