Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

24. 06. 2024. 06:42 >> 06:42
Čitaj mi:

“Gavro Vuković”

U Beranama i dalje samo otvaranje škole za mlade diplomate

Prema zvaničnom protokolu koji je dostavljen medijima, "Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković“, i ove godine će danas biti samo otvorena u Beranama, dok se u Kolašinu odvijaju predavanja, a polaznici tamo i borave.

Tako je bilo i ranijih godina uz objašnjenje da je Spomen kuća vojvode Gavra mala da bi tu mogla da se održavaju predavanja, kao i da Berane nema zadovoljavajuće kapacitete na jednom mjestu gdje bi mladi diplomate bili smješteni po standardima koji zahtijeva taj nivo gostiju.

Građani Berana koji su već navikli na to da polaznici, kojih ove godine prema najavi i protokolu ima 45 sa svih strana svijeta, u ovaj grad dolaze samo radi svečanog otvaranja, zajedničke fotografije ispred Spomen kuće prvog crnogorskog ministra inostranih poslova, i tradicionalnog ručka.

Da su se nakon toga vraćaju u Kolašin odakle i stižu autobusom, i da u Berane tokom trodnevnog trajanja škole više neće dolaziti.

Ideju za ustanovljavanje ljetnje škole za mlade diplomate saopštio je upravo u Beranama tadašnji ministar inistranih poslova Milan Roćen, u julu 2007. godine, prilikom obilježavanja 155. godišnjice rođenja vojvode Gavra Vukovića, u njegovoj spomen kući u ovom gradu.

Tako je i bilo. Već u julu naredne godine u Beranama je otvorena prva „Ljetnja škola za mlade diplomate“, uz učešće tridesetak polaznika. Međutim, već, 2010. godine, kuća vojvode Gavra Vukovića i Berane poslužili su samo za svečano otvaranje dok se sve drugo, smještaj i predavanja, odvijalo u eletinim kolašinskim ili hotelima u okolini Podgorice.

Tako je škola izgubila prvobitni smisao, a građanima Berana najblaže rečeno nije svejedno što se se iz ovog grada polako sele sve važnije institucije, pa čak i „Ljetnja diplomatska škola“.

Vojvoda Gavro Vuković bio je prvi ministar inostranih poslova Crne Gore u 19. i početkom 20. vijeka, u Vladi Kralja Nikole. Tečnije od 1899. do 1905. godine. Sin je velikog junaka i senatora Miljana Vukova, školovao se u Francuskoj, a pravo diplomirao u Beogradu 1872. godine. Prije nego je postavljen za ministra, obavljao je diplomatske poslove u Carigradu.  

Čitav vijek zapuštena, kuća vojvode Gavra rekontruisana je krajem devedesetih godina  po projektu arhitekte Slobodana Slovinića. U prizemlju je galerisjki prostor i nekadašnja ministrova radna soba, sa bibliotekom. U potkrovlju je konferencijska sala i jedna manja kancelarija.

Vlada je prethodno odvojila značajna sredstva da se  stambeno zbrinu socijalno ugrožene porodice koje su u njoj do tada stanovale. Sama gradnja, kako je saopštavano,  koštala je oko u to vrijeme 250 hiljada eura. U aprilu 2001. svečano ju je otvorio tadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac.  

Mada nema dokumenta koji govori precizno o tome kada je kuća  izgrađena, pretpostavlja se da bi to moglo biti između 1890 i 1900. godine, dakle u vrijeme kada je vojvoda Gavro aktivno bio u diplomatskoj službi.

Za gradnju kuće u strogom centru Berana ministar Gavro Vukovića je, kažu,  koristio kredit  skopske Hipotekarne banke, i po tom osnovu se prije drugog svjetskog rata u njoj  i nalazila filijala te banke. Površine je 250 kvadrata,  zidana  je od kamena i predstavlja jedini profani spomenik sa odlikama secesije u Gornjem Polimlju. Njen arhitekta ostao je nepoznat.

Portal RTCG je nedavno pisao u značaju ovog objekta, posebno u svjetlu činjenice ko je bio njegov vlasnik. Iz Centra za kulturu Berane koji gazduje kućom najavaljeno je da se  čeka dozvola Upravu za zaštitu spomenika i da se pristupi njenoj sanaciji čitavih skoro četvrt vijeka poslije temeljne rekonstrukcije.

Takođe je najavljeno da je u proceduri i inicijativa da se Spomen kuća vojvode Gavra Vukovića proglasi nacionalnim kulturnim dobrom, što ovaj objekat zaslužuje ne samo zbog značaja prvog crnogorskog diplompate i ministra inostranih poslova, autora kapitalnog djela »Memoari«, već i arhitektonskog rješenja objekta koji je jedinstven u limskoj dolini.

Na ovaj način se pokazuju potpuno opravdana ukazivanja turističkih poslenika iz Berana da je ovom gradu potrebno ili hitno proširenje u međuvremenu rekonstruisanog i veoma savremenog hotela »Berane« ili izgradnja još jednog hotela većih kapaciteta, kako bi mogao da se razvija kongresni turizam.

U svjetlu tih činjenica, prvenstveno nedostatka velikih hotelskih kapaciteta, nema mjesta ni za kavu ljutnju što će se ovakav događaj, kao što je »Ljetnja škola za mlade diplomate« i danas samo samo otvorati u Beranama, a da će se sve aktivinsoti odvijati izvan ovog grada.

Zanimljivo je da će i ovog puta prvo predavanje u Kolašinu u predvečernjim satima održati Milan Roćen na temu »Da li smo svjedoci kraja diplomatije ili njene trasnformacije? Pogled iz Crne Gore«. Roćen je u agendi predstavljen kao bivši ministar inostranih poslova i osivač »Letnje škole«.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније