Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

13. 06. 2024. 10:11 >> 10:12
3
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Brak sa pripadnicima romske zajednice neprihvatljiv za 54 odsto građana

U Crnoj Gori je najprisutnija diskriminacija zbog političkih uvjerenja, na drugom mjestu je kriterijum seksualne orijentacije - budući da 68,1 odsto građana vjeruje da taj faktor najčešće izaziva diskriminaciju, dok čak 64,3 odsto građana smatra da je uzrok diskriminacije nacionalna pripadnost. Ovo su neki od ključnih rezultata istraživanja o obrascima diskriminacije prema manjinama u Crnoj Gori, koje je NVO Građanska alijansa realizovala u saradnji sa agencijom DAMAR, u sklopu projekta „Slavimo različitost. Njegujemo kulture“, koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Prema ovom istraživanju, svaki deseti ispitanik se nekada osjećao ugroženo zbog svog nacionalnog identiteta, a većina sa takvim iskustvom kao ključni problem navodi poteškoće pri dobijanju posla, posebno u javnom sektoru.

"Svaki drugi građanin/ka vjeruje da se političke partije u svom programu nedovoljno bave manjinama, dok 51,8 odsto građana/ki smatra da su pripadnici njihove nacionalne zajednice nedovoljno zastupljeni na mjestima odlučivanja na državnom nivou", ističu iz Građanske alijanse. 

Navode da čak više od 75 odsto ispitanika smatra da su Romi i Romkinje diskriminisani u Crnoj Gori, a njih 54 odsto ne bi bilo u braku sa partnerkom ili partnerom koji pripada romskoj zajednici.

"Zabrinjavajuće je što su ispitanici pokazali prilično nizak stepen informisanosti o afirmativnim mjerama za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, dok je poznavanje njihovih kultura i običaja dominantno vezano za lične kontakte, budući da i sami građani/ke smatraju da se u našem obrazovnom sistemu o tim temama nedovoljno uči", poručuju iz Građanske alijanse. 

Ističu da posebnu pažnju privlači i podatak da svaki treći ispitanik smatra da je većina incidenata kojima svjedočimo u poslednje dvije godine, dominantno motivisana nacionalnom netrpelljivošću.

"Kao dodatne razloge incidenata u crnogorskom društvu građani/ke prepoznaju političke interese, manipulaciju, nezadovoljstvo ekonomskom situacijom, nedovoljnu edukaciju i korupciju. Istraživanje je sprovedeno tokom godine u 19 crnogorskih opština, na uzorku od hiljadu građana, korišćenjem CAPI metode za prikupljanje podataka", pokazalo je istraživanje o obrascima diskriminacije prema manjinama u Crnoj Gori, koje je NVO Građanska alijansa realizovala u saradnji sa agencijom DAMAR. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније