Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

12. 06. 2024. 07:11 >> 07:12
5
Čitaj mi:

švajcarac pokrenuo peticiju

Zbog odnosa prema životinjama stranci bi mogli da zaobilaze Crnu Goru

Zbog odnosa prema životinjama stranci bi ubuduće mogli da zaobilaze Crnu Goru. Naime, švajcarski ekolog nakon posjete našoj zemlji pokrenuo je elektronsku peticiju za prava životinja, koju je potpisalo šest hiljada ljudi. Da to može loše uticati na imidž naše zemlje kao turističke destinacije, poručuju sagovornici TVCG.

Napušteni, gladni ili ubijeni psi i mačke svakodnevica su na ulicama crnogorskih gradova. U to se uvjerio i zaprepastio ekolog iz Švajcarske Kurt Amsler. Pokrenuo je elektronsku peticuju, a potpisnici poručuju da će ubuduće zaobilaziti Crnu Goru. U Društvu za zaštitu životinja sve je to odavno poznato.

"Meni stranci svakog ljeta šalju uznemirujuće mejlove sa slikama, otkako uđu u Crnu Goru dok izađu. Nama se sve čini pošto smo postali očigledno ravnodušni na patnju životinja da se to ne vidi", kazala je Svetlana Manojlović, aktivistkinja za zaštitu životinja.

Takve informacije na društvenim mrežama i turističkim platformama mogu nanijeti veliku štetu Crnoj Gori kao destinaciji.

"U današnjem svijetu instant informacija koje možemo naći onlajn vrlo vjerovatno da jedna ovakva informacija o neljudskom tretmanu prema životinjama, turisti koji gugla, koji pretražuje informacije o destinaciji, može izgledati da Crna Gora zapravo nije destinacija koju on želi da posjeti", kazao je Petar Golubović, turizmolog.

I dok se dičimo prirodnim ljepotama i gostoprimstvom, strancima upada u oko ono što mi ne primjećujemo.

"Ne možemo napraviti predivno etno selo a pored restorana da bude pas koji je izgladnio vezan sa 10 lanaca i čija je kućica bure. Kako taj turista da jede tu našu zdravu ekološku hranu i gleda tog psa? Taj zalogaj zastaje u grlu", kazala je Svetlana Manojlović, aktivistkinja za zaštitu životinja.

Prizori zapostavljenih i mučenih životinja uticaće na mnoge da ne dođu u Crnu Goru.

"Kao turistička destinacija slovi za jednu bezbjednu destinaciju kada je u pitanju bezbjednost turista. Moramo u tom pravcu ići da u svijet šaljemo pozitivnu sliku kada je odnos prema životinja u pitanju", kazao je turizmolog Petar Golubović.

Napuštanje životinja u Crnoj Gori ne definiše se kao krivično djelo, što nije slučaj kod komšija u Hrvatskoj. Tamo neodgovornim vlasnicima prijeti kazna zatvora do godinu. Da ima volje to bi mogao biti lako rješiv problem i kod nas.

"Zakon treba mijenjati, kazne treba pooštriti i u tome je sva filozofija", kazala je aktivistkinja za zaštitu životinja Svetlana Manojlović.

A peticiju švajcarskog ekologa do sada je potpisalo više od šest hiljada ljudi. Adresirao je na crnogorskog predsjednika i premijera, te bivše i sadašnje ministre evropskih integracija i turizma. Reakcije još čekamo.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније