Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

11. 06. 2024. 07:00 >> 06:34
3
Čitaj mi:

IZ UPRAVE ZA ISELJENIKE PORUČUJU

Dijaspora ne zaboravlja zavičaj, porodicama godišnje šalju milione

Dijaspora nije samo produžena ruka Crne Gore u svijetu, već i vitalni partner u razvoju zemlje, a upravo će se na manifestaciji "Dani dijaspore-iseljenika" u Podgorici predstaviti svu svoju ljubav prema domovini, ali i tradiciju i kulturu koju baštine, najavili su iz Uprave za dijasporu.

Manifestacija "Dani dijaspore-iseljenika“ ove godine biće održana 25. i 26. jula u Podgorici, a v.d. direktora Uprave za dijasporu Erduan Demić zahvalio se gradonačelnici Oliveri Injac i njenom timu na prepoznavanju značaja ove manifestacije i na njihovoj spremnosti da podrže njeno održavanje.

"Ovo je prilika da pokažemo naše jedinstvo, kulturu, tradiciju i ljubav prema domovini, što će svakako biti na ponos svima nama. Pozivamo dijasporu da prisustvuje ovom događaju", kazao je Demić. 

Demić je u razgovoru za Portal RTCG kazao da imaju odličnu saradnju sa Vladom Crne Gore. 

"Od formiranja 44. Vlade Crne Gore, Uprava, zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova i Vladom Crne Gore, predano radi na afirmaciji strateškog partnerstva između države i dijaspore na svim poljima. Od mog imenovanja na poziciju vršioca dužnosti direktora Uprave, neposredno nakon izbora 44. Vlade, osnovni cilj u našem radu je da ostvarimo bliske kontakte sa dijasporom, bilo kroz udruženja ili istaknute pojedince. Mnoga od njih smo uspjeli posjetiti na njihov poziv, prisustvovati programima koje organizuju i podijeliti naše ideje i vizije", otkrio je Demić. 

Za saradnju sa diplomatskom mrežom Crne Gore kaže da je na visokom nivou.

"Naše ambasade i konzularna predstavništva aktivno učestvuju u brojnim inicijativama koje se tiču naše dijaspore-iseljenika, čime se značajno doprinosi jačanju veze sa matičnom državom", naveo je Demić u razgovoru za naš portal. 

Demić kaže da će u skorijem periodu imati pune ruke posla.

"Vlada nam je pružila punu podršku, što se vidi i kroz značajno povećanje budžetskih sredstava za ovu godinu. Na ovome se zahvaljujemo premijeru Milojku Spajiću", poručio je Demić.

Demić je kategoričan - u Upravi dijaspora se ne dijeli po nacionalnoj strukturi.

"Uvažavamo posebnosti svih naroda, i snažno ćemo podržati dijasporu da čuva svoj identitet i ljubav prema Crnoj Gori. Naš zajednički cilj je jačanje veza sa domovinom kroz poštovanje različitosti i njegovanje vrijednosti koje nas spajaju", konstatovao je Demić. 

Da bi ostvarili sve svoje ciljeve, iz Uprave pčekuju od države značajno povećanje ulaganja i materijalne pomoći.

"Povećana finansijska podrška omogućavaju organizacijama da realizuju još više projekata koji promovišu kulturnu baštinu, jezik, identitet, običaje i tradiciju", kazao je on. 

Korišćenje crnogorskih dokumenata nije lako sprovesti u praksi

Jedan od izazova sa kojima se iseljenici suočavaju jeste koriščenje crnogorskih dokumenata, a na pitanje Portala RTCG dokle se stiglo sa inicijativama da se omogući korišćenje istih, Demić navodi da to u praksi nije jednostavni sprovesti. 

"Kada je riječ o dokumentaciji za našu dijasporu, mislim da će se svi, bilo da su državne institucije ili udruženja dijaspore, složiti da je to svrsishodan čin. Moramo doći do kvalitetnog modela koji će ispuniti očekivanja naše dijaspore, a ujedno biti osnovan za našu državu", pojasnio je Demić.

Uvjerava da će nastojati da se maksimalno konsultuju sa dijasporom prilikom donošenja odluka po ovom pitanju.

"Mi, kao Uprava za saradnju s dijasporom-iseljenicima, štitićemo interese i dijaspore i naše države prilikom donošenja ove i svake druge odluke. Ovim afirmišemo opredijeljenost dijaspore da iskaže svoj stav po bilo kom osnovu. Imaju moju podršku svakako", poručuje Demić. 

Investicije, pomoći, ulaganja...

Dijaspora ima mnogo toga da ponudi, a njihova raznolikost u znanju i iskustvu može biti ključna za dalji razvoj Crne Gore. 

"Kroz investicije, prenos tehnološkog znanja i stvaranje poslovnih prilika, dijaspora može biti katalizator za ekonomski rast i inovacije u Crnoj Gori. Takođe, ljudi iz dijaspore sve više prepoznaju dobru volju i brži napredak države. Izuzetno su zadovoljni ubrzanim napretkom na putu ka EU od formiranja 44. Vlade, jer im je oduvijek bila želja da Crnu Goru vide u porodici Evropske unije", ocjenjuje Demić. 

Ono što je posebno karakteristično za crnogorsku dijasporu, jeste da veliki broj iseljenika živi u razvijenim i bogatim državama, što rezultira značajnom pomoći i ulaganjima.

"Tokom pandemije korone dijaspora je pružila izuzetno snažnu podršku, koju smo svi svjedočili, a koja se mjerila stotinama hiljada eura. Brojne humanitarne akcije i razvojni projekti u svim opštinama iz kojih dominantno dolazi naša dijaspora su vrlo vidljivi", podsjetio je Demić. 

 

Pored toga, dijaspora doprinosi ekonomskom razvoju Crne Gore kroz investicije u različite sektore.

Investicije uključuju otvaranje novih preduzeća, ulaganja u nekretnine, turizam, poljoprivredu i druge grane privrede.

A kada je riječ o direktnoj pomoći svojim porodicama, ta pomoć se procjenjuje na desetine miliona eura godišnje.

"Ova sredstva često služe za poboljšanje životnog standarda,obrazovanje djece, zdravstvene troškove, ali i za pokretanje malih porodičnih biznisa", pojašanjava Demić. 

Za kraj poručuje da dijaspora predstavlja veliki potencijal za našu državu u svakom smislu i da je uvijek bila uzCrnu Goru, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu.

"To država cijeni i poštuje. Naša želja je da se dijaspora vrati u Crnu Goru, da svojim znanjem, iskustvom i kapitalom zauzme svoje mjesto u domovini", zaključio je Demić. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније