Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

30. 05. 2024. 13:21 >> 13:21

POSJETA FAKULTETU

Češki eksperti zainteresovani za saradnju u oblasti saobraćajnog inženjerstva

Postoji snažna opredjeljenost čeških eksperata iz oblasti saobraćajnog inženjerstva za saradnju sa Mašinskim fakultetom u toj oblasti, prevashodno kroz participaciju na različitim naučnim projektima, ali i međusobnim posjetama i razmjeni dobrih praksi rada i naučnih potencijala, saopšteno jetokom posjete Delegacije češke Mašinskom fakultetu.

Delegacija Češke Republike predvođena ministrom saobraćaja Martinom Kupkom i ambasadorkom u Crnoj Gori Janinom Hrebičkovom posjetila je Mašinski fakultet, i sastala se sa dekanom Fakulteta Radojem Vujadinovićem i njegovim saradnicima. 

Sastanak je održan povodom dvodnevne državne posjete ministra vladinim i privrednim subjektima u Crnoj Gori. Ovaj sastanak je pružio dobru priliku da se razmijene iskustva i definišu pravci saradnje Mašinskog fakulteta sa Ministarstvom saobraćaja, privrednim sektorom, naučnim i obrazovnim centrima u Češkoj.

Dekan Mašinskog fakulteta,Radoje Vujadinović je izrazio ogromno zadovoljstvo činjenicom da su aktivnosti nastavnika ovog fakulteta skrenule pažnju eksperata Češke Republike i opredijelili ih da posjete Mašinski fakultet.

"Mašinski fakultet je institucija sa bogatom tradicijom u oblasti saobraćajnog inženjerstva. Pruža snažnu podršku vladinim institucijama u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, kroz izradu studija, ekspertiza, strateških dokumenata, pravnih akata i drugih aktivnosti od značaja za državu", kazao je dekan Vujadinović i istakao da Crna Gora, kao zemlja u razvoju može mnogo toga da primijeni iz iskustava Češke Republike i da je srećan zbog činjenice da je posjeta organizovana na najvećem nacionalnom nivou. 

Ministar Martin Kupka zahvalio se rukovodstvu Mašinskog fakulteta na gostoprimstvu i istakao brojne aktivnosti koje Ministarstvo saobraćaja realizuje u oblastima razvoja automobilske industrije, održive urbane mobilnosti, bezbjednosti saobraćaja i prevoza robe.

“On je takođe naglasio da postoji snažna opredjeljenost čeških eksperata iz oblasti saobraćajnog inženjerstva za saradnju sa crnogorskom akademijom u ovoj oblasti, prevashodno kroz participaciju na različitim naučnim projektima, ali i međusobnim posjetama i razmjeni dobrih praksi rada i naučnih potencijala”, navodi se u saopštenju.

Profesor Boško Matović je ukazao da Mašinski fakultet već ima uspostavljenu saradnju sa Centrom za saobraćajna istraživanja (CDV) kroz učešće na Westbelt projektu koje je realizovalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore u saradnji sa Transportnom zajednicom, zatim CEEPUS projektima i saradnji sa profesorima sa brojnih univerziteta u Češkoj. Mašinski fakultet je, kaako je ukazao, kroz saradnju sa češkom kompanijom RCE Systems dobio akademsku licencu softvera „Data From Sky“ za analizu saobraćajnih tokova na principima vještačke inteligencije.

“Na mogućnosti saradnje kroz istraživačke projekte koji se odnose na napredne tehnologije u saobraćaju osvrnula se Tereza Cizkova iz Ministarstva saobraćaja. Ona je ukazala na mogućnost zajedničkog učešća u inovativnom habu Češke Republike, ali i mogućnostima učešća Univerziteta Crne Gore u programu Horizont Evropa, klaster 5, koji se odnosi na klimu, energiju i mobilnost. Ona je ukazala na značaj prepoznavanja ključnih kompetencija nastavnika i potencijalni doprinos koji mogu da daju u okviru različitih aplikacija”, navodi se u saopštenju..

Prodekan za međunarodnu saradnju Mašinskog fakulteta, Jelena Šaković Jovanović je prezentovala međunarodne projekte na kojima Mašinski fakultet učestvuje. Osvrnula se na projekte odlaznih mobilnosti, Erasmus projekte i projekte bilateralne saradnje sa zemljama Evropske unije. Ona je izrazila zainteresovanost za učešće u bilateralnim projektima i Horizont projektima, kao i spremnost Mašinskog fakulteta da ponudi neophodne stručne i profesionalne resurse za učešće na ovim projektima.

“Nakon sveobuhvatnih razgovora, češka delegacija je posjetila laboratoriju Mašinskog fakulteta. Upoznali su se sa simulatorom vožnje i opremom za snimanje elemenata putne mreže u Laboratoriji za bezbjednost sabraćaja, kao i rezultatima naučnih istraživanja koja su sprovedena u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Prezentovana je i oprema koja je na raspolaganju u Laboratoriji za električnu mobilnost i dogovorena zajednička istraživanja u ovoj oblasti u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Pored posjete laboratoriji,Veronika Valentova, ekspert za pametne tehnologije u oblasti saobraćajne infrastrukture održala je predavanje o bezbjednosti saobraćaja u zemljama Evropske unije i Crnoj Gori. Na ovom predavanju su bili prisutni profesori, studenti, predstavnici Glavnog Grada Podgorice, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније