Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

30. 05. 2024. 07:11 >> 07:11
1
Čitaj mi:

ŠIMUN U EMISIJI "STAV"

"Nevakcinisano više od 26.500 djece, MMR je bezbjedan"

Ukoliko dođe do eventualne epidemije morbila u Crnoj Gori crnogorski zdravstveni sistem biće spreman, priprema se nabaku odgovvaraćih testova, a i preduzećemo odgovarajuće mjere, saopštio je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je danas prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima, što je šesti laboratorijski potvrđen slučaj malih boginja u Crnoj Gori.

Šimun je u emisiji "Stav" na TVCG kazao da je u pitanju importovan slučaj i da je oboljeli iz Bosne i Hercegovine.

"Epidemija se proglašava na predlog IJZ. Bićemo spremni ukoliko dođe do eventualne epidemije. Obezbijedili smo i najsavremeniju vakcinaciju koja se primjenjuje svuda u svijetu, kao i transparentnost podataka", kazao je on. 

Šimun, ipak, tvrdi da vakcinacija u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou.

"Ukupno 16.000 djece predloškokom uzrastu, 8.000 osnovaca i 2.600 srednjoškolaca u Crnoj Gori nije vakcinisano. Apelujem na roditelje da budu odgovorni i da razbiju antivaksersku stiglmu ili zabludu i da se okrenu zdravstvenim autoritetima", poručio je Šimun. 

Šimun tvrdi da je MMR vakcina bezbjedna.

"Generacije su vakcinisane sa njom. Ta vakcina je smanjila smrtnost za 75 odsto od morbila. U Crnoj Gori je prisutna velika neiformisanost i opušenost, a to su ponašanja koja trebaju da budu prevaziđena", kazao je on. 

Trend odliva ljekara smanjen 

Šimun je u emisiji kazao da se trend odliva ljekara zaustavio u posljednje vrijeme.

"Najveći je bio u periodu između 2014. i 2018. godine. Tada je 101 ljekar otišao iz Crne Gore. Zahvaljujući boljoj finansijskoj situaciji i Programu Evropa sad trend odliva smo zaustavili. Mnogo su im bolji uslovi. 

Šimun je podsjetio da je trenutno, po podacima Ljekarske komorem u javnom  zdravstvenom sistemu1990 ljekara, a sa privatnim ta brojka iznosi 2.400.

Gradnja bolnice u Pljevljima početkom naredne godine 

Govoreći o novim projektima, Šimun je kazao da svakog dana očekuje da se raspiše tender za novu bolnicu u Pljevljima.

"Do kraja godine ili početkom iduće biće započeta gradnja tog zdrasvtvenog objekta", rekao je on. 

Liste čekanja sistemski problem: Građani ostvare uslugu, a ne otkažu termin 

Komentarišući velike liste čekanja, na šta se građani najviše žale, Šimun navodi da je u pitanju sistemski problem.

"Već postoji formirana radna grupa koja će raditi na rasterećivanju liste čekanja", dodao je on. 

U Crnoj Gori je registrovano preko 2000 prigovora na liste čekanja i na kvalitet usluga. 

"Problem je neotkazivanje pregleda. Pacijent ostavri uslugu i ne otkaže i takvih termina ima do 30 odsto. Ačlekujem na građane da budu silidarnosti i da otkazuju preglede", zaključio je Šimun. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније