Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

03. 05. 2024. 10:42 >> 12:34
Čitaj mi:

NVO I POLITIČARI

Čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine, kako je odlučila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. UNESCO obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta.

 

11:48

Šehović: Medijska profesija zaslužuje bolji položaj u društvu

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, uputio je čestitku svim medijima i zaposlenima u medijima, ističući da novinarska profesija zalslužuje znatno bolji položaj u društvu koje baštini demokratske vrijednosti.

"Ovaj dan prilika je da se ukaže na sve one izazove sa kojima se suočavaju medijski akteri, zalažući se za slobodu medija i trudeći se da osiguraju profesionalno i etičko novinarstvo. Pored neophodnosti poboljšanja položaja zaposlenih u medijima, potrebno je obezbijediti podsticajno okruženje za slobodno novinarstvo, ali i dodatno osigurati bezbjednost onih koji rade u javnom interesu i imaju zadatak da pravovremeno i tačno informišu javnost", istakao je on.

U svakom momentu, kako kaže, treba isticati značaj uloge pouzdanog novinarstva i nezavisnih medija, kao i pružanja tačnih i pouzdanih informacija, ali i pružiti snažnu podršku borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija.

Опширније

11:47

Ministar Dukaj čestitao Svjetski dan slobode medija

 Ministar javne uprave, Marash Dukaj čestitao je Svjetski dan slobode medija.

 „Novinarima, urednicima, fotografima, video snimateljima i svim ostalim zaposlenicima medija kao i medijskim udruženjima i sindikatima čestitam Svjetski dan slobode medija.

 Slobodni i profesionalni mediji, kao jedno od važnih mjerila demokratičnosti i zrelosti svakog društva, jedan su od ključnih doprinosa reformi javne uprave i ostvarenju našeg strateškog zadatka: efikasna, transparentna i odgovorna državna administracija u službi građana.

 "Ministarstvo javne uprave vidi profesionalne medije kao partnere na tom putu ka našem zajedničkom cilju“, kazao je ministar Dukaj.

 

Опширније

10:39

Bečić čestitao Međunarodni dan slobode medija

Povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija, čestitke svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori uputio je i  zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić.

"Sloboda medija predstavlja jedan od kamena temeljaca demokratije, koji promoviše slobodu misli i izražavanja. Iz tog razloga posao novinara mora biti vođen isključivo principima istine i društvene odgovornosti, a ni u kom slučaju ne smije biti plod političke manipulacije koja za posljedicu ima dezinformisanje građana", saopštio je Bečić.

Kaže da je ubistvo Duška Jovanovića, koji je svoju slobodu i profesionalnu hrabrost da javno ističe najteže društvene devijacije platio smrću koja je i do današnjeg dana ostala nerasvijetljena, najdrastičniji je primjer ataka na novinarsku i medijsku slobodu.

"Svjedočili smo i nemalom broju prijetnji, prebijanja, uništavanja imovine medijskih kuća i napada na novinare, koji takođe predstavljaju napad na same temelje naše slobode izražavanja i na demokratske vrijednosti našeg društva. Stoga se obavezujemo da ćemo nastaviti da štitimo slobodu medija i stvaramo okruženje u kojem će novinari moći slobodno i bezbjedno da obavljaju svoju djelatnost, a usvajanje zakona koji promovišu medijske slobode u skladu sa najboljim praksama EU, jedan je od ključnih koraka na tom putu", naveo je Bečić.

Podijelio je uvjerenje da je pred nama doba pozitivnih promjena na polju slobode medija i osvajanja demokratskih vrijednosti, "još jednom zahvaljujem svim novinarkama i novinarima na doprinosu izgradnji transparentnijeg društva i čestitam im Međunarodni dan slobode medija".

 

Опширније

10:14

Borovinić Bojović: Sloboda medija je ugaoni kamen demokratije

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku poslenicima javne riječi u Crnoj Gori povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Sloboda medija, odnosno sloboda javne riječi predstavlja ugaoni kamen demokratije i zdravog funkcionisanja svakog društva, pa i našeg u Crnoj Gori. Istovremeno, to je jedna od ljudskih sloboda koja je najpodložnija zloupotrebi. Zato vjerujem da istinski zdravo društvo mora uspostaviti fini balans koji omogućava da sloboda medija uvijek bude praćena odgovornošću za javnu riječ, te da ne prelazi granicu iza koje se pretvara u govor mržnje. Dobra zakonska regulativa je uslov bez kojeg se ne može ostvariti ovaj cilj, ali želim da istaknem da je jednako važna i ukupna atmosfera koju kreiramo svi mi nosioci javnih funkcija, na kojima je obaveza ne samo da doprinosimo obezbjeđivanju uslova za slobodan rad medija, nego i da insistiramo na značaju odgovornosti za izgovorenu/objavljenu riječ. Zato često ponavljam da smo sa novinarima suštinski na istom poslu i da su oni naši partneri i saborci za bolje sjutra Crne Gore. Srećan Svjetski dan slobode medija! – poručila je Borovinić Bojović.

 

Опширније

09:54

Ibrahimović: Solidarnost i finansijska nezavisnost ključni faktori slobode medija 


Bez obzira na određene napore da se poboljša bezbjednost novinara i da se unaprijedi novinarska profesija, medijska scena u Crnoj Gori još uvijek nije u potpunosti uređena i unaprijeđena, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je povodom 3.maja – Dana slobode medija, ukazao na lošu ekonomsku situaciju koja medijske radnike čini nemoćnim da se odupru pritiscima i uslovljavanjima.

„Medijsko djelovanje u finansijskoj oskudici onemogućava profesionalizam, a novinare čine nerijetko inferiornim u odnosu na brojne centre moći. Svakako, pored problema finansijske nezavisnosti, još jedan veoma važan problem jeste i duboka polarizacija medija koja može biti veoma opasna za ovako malo tržište kakvo je crnogorsko. Ovim pitanjima se moramo ozbiljno pozabaviti kako bi postigli potpunu slobodu medija“, poručio je Ibrahimović.

Takođe, posljednji napadi na medijske radnike, ukazuju na prijeku potrebu podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela, naglašava Ibrahimović.

„Moramo uvijek biti solidarni i stati u zaštitu i onih novinara i medija koji ne dijele naše poglede, ideje i vrijednosti. Tek kad budemo štitili njihovo pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i stav, možemo govoriti o slobodnom društvu“, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović.

Опширније

09:17

Bogdanović: Da se nikada ne ponovi cenzura, prebijanje i ubijanje novinara

Šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime, svim medijskim kućama i novinarima u Crnoj Gori čestitao je Svjetski dan slobode medija.

"Još od 1993. godine i sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svakog 3. maja obilježavamo jedan od najznačajnijh dana za svakog pojedinca koji je izabrao častan poziv novinara", poručio je Bogdanović.

Ovaj dan, kako je naglasio podsjetnik je da nam se nikada više ne ponovi višedecenijski mrak, cenzura, ugnjetavanje, prebijanje i čak ubijanje novinara samo zato što su radili svoj posao - izvještavali građane i iznosili istine.

"Kako tada, tako i sada, u slobodnoj Crnoj Gori, bili ste i ostali svjetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode, a samo slobodni mediji uistinu jesu stub modernog, evropskog i uspješnog društva", poručuje Bogdanović.

Položaj novinara je, kako ističe, iz godine u godinu sve bolji.

"A mi tu ne smijemo i ne planiramo stati - istim tempom nastavljamo, poboljšavamo uslove rada novinara kroz Fond za medijski pluralizam i štitimo vaša prava, jer tako štitimo Crnu Goru i njenu bit, ali i trasiramo put ka evropskoj porodici naroda. Istorijska šansa je pred nama i ništa nas ne može smesti, jer talas reformi niko ne može zaustaviti", kazao je on.

Опширније

07:49

IMCG:Iskoristiti mogućnosti koje pruža perspektiva članstva u EU I ojačati novinarstvo u javnom interesu

Institut za medije Crne Gore čestita kolegama i koleginicama Dan slobode medija i izražava duboko poštovanje prema svima koji profesionalnim radom služe javnom interesu I uporni su podsjetnik vlastima na njihovu obavezu da omoguće slobodan rad medija.

"Bez kritički orjentisanih, slobodnih, hrabrih novinara i novinarki mnogi korupcionaški i  kriminalni poslovi bi ostali zataškani I neotkriveni, slobode i prava ugroženi, ranjivi ne bi dobili prostor koji im pripada, a centri moći bi preuzeli potpunu kontrolu nad javnom sferom. Da bi novinarke I novinari mogli da rade posao profesinalno, država im mora garantovati slobodu I sigurnost, zbog čega I ovom prilikom pozivamo nadležne da do kraja rasvijetle ubistvo i napade na novinare, novinarke i imovinu medija iz ranijeg perioda. Bez toga ne možemo biti sigurni u istinsku volju vlasti da medijima obezbijedi slobodan ambijent za rad.", kaže se u saopštenju.

Sloboda prikupljanja I distribucije informacija od interesa javnosti, preduslov su kvalitetnog informisanja zbog čega je od presudnog značaja da vlast usvajanjem i primjenom seta medijskih zakona onemogući uzurpaciju medija, posebno Javnog servisa.

"Globalni trendovi ukazuju na zamor publike od vijesti, pad prihoda od oglašavanja, sve više sadržaja za koje se pretpostavlja da su generisani od strane vještačke inteligencije, što od medija zahtijeva preispitivanje uloge I nova prilagođavanja. Ti trendovi se reflektuju na Crnu Goru, njen specifičan, tržišno mali I stranom uticaju izloženi medijski prostor. Imajući u vidu krhkost institucija, otpor promjenama, podijeljenost medijske scene, rizici za etično novnarstvo, održivost etabliranih medija I kontrolu neprimjerenog uticaja su izraženiji nego u uređenim društvima koja uveliko razrađuju medijske politike I pravila s ciljem zaštite demokratije", kaže se u saopštenju.

Dodaju da se nadaju da će Crna Gora, zalaganjem I umrežavanjem svih aktera u društvu kojima je stalo do slobode medija i odbrane demokratije i čija je to obaveza i odgovornost, iskoristiti mogućnost koju pruža perspektiva članstva u EU i obezbijediti bolje zakonske uslove za rad novinara I novinarki, jače garancije za slobodan rad medija, te da će smanjiti rizike uplitanja u uređivačku autonomiju javnog i lokalnih medijskih servisa.

Опширније

07:27

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Agencija za elektronske medije (AEM) čestita svim novinarima/kama i medijskim kućama Svjetski dan slobode medije (3. maj) sa željom da se njihov status unaprijedi u susret usvajanju novih medijskih zakona.

"Ovaj datum je prilika da podsjetimo na važnost misije medijskih poslenika koji svoj posao obavljaju etički, uprkos njihovom lošem ekonomskog statusu i nerijetkim pokušajima ograničavanja njihove slobode. Iako je danas pristup informacijama jednostavniji nego ikada, uloga medija koji drže do osnovnih profesionalnih standarda jeste da objavljuju samo provjerene i kredibilne informacije, te da javno mnjenje drže budnim, izvještavajući o temama od javnog interesa", kaže se u saopštenju.

Sloboda medija, pojašnjavaju,  podrazumijeva snažno i profesionalno istraživačko, odsustvo cenzure i autocenzure, izabalansirano izvještavanje i pluralizam mišljenja. Samo na taj način može se stvarati transparentno i otvoreno društvo i doprinijeti ukupnoj demokratizaciji Crne Gore.

"U vremenu kada su lažne vijesti, dezinformacije i medijske manipulacije ozbiljna prijetnja ukupnom demokratskom poretku, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire – mediji predstavljaju ključnu branu pojedincima i grupama, sa manjkom demokratskih kapaciteta, da osnove te slobode ugrožavaju. Stoga, još jednom naglašavamo važnost adekvatne zaštite radnog i ekonomskog statusa novinara i medijskih poslenika koji predstavljaju svakodnevne istinske zaštitnike javnog interesa, a koji su i dalje, nažalost, česta meta verbalnih i fizičkih napada i to samo zbog činjenice da rade svoj posao", saopšteno je iz Agencije.

Agencija, kako navode, ostaje posvećena principu pune slobode medija i svojoj misiji dosljedne primjene zakonskih nadležnosti, kako iz aktuelnog Zakona o elektronskim medijima, tako i iz budućeg Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama čije se usvajanje očekuje.

"Medijska pismenost i njeno jačanje kod stručne, a naročito laičke javnosti će još snažnije biti u fokusu Agencije, imajući u vidu da sa novim Zakonom AEM postaje ključna institucija zadužena za polje medijske pismenosti. U toj misiji, snaženja slobodnog novinarstva i objektivnog informisanja javnosti, AEM ostaje otvoren za saradnju sa svim akterima kako bi svaki naredni Dan slobode medija dočekivali u pozitivnijem ambijentu", kaže se u saopštenju koje potpisuje Damir Nikočević.

Опширније

07:04

Svjetski dan slobode medija u CG obilježava se bez napretka u toj oblasti

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti.

"CGO ukazuje da mediji u Crnoj Gori ostaju duboko polarizovani i politizovani. To je dijelom i refleksija društveno-političkih procesa, čime se ograničava priliv objektivnih informacija i dodatno otežava razvoj profesionalnog novinarstva", kaže se u saopštenju.

Indikatovno je, kako kažu, da se odnos donosilaca odluka prema medijima ne mijenja – oni koji dođu do pozicija moći, suprotno javnom interesu, medije nastavljaju da dijele na podobne i nepodobne i shodno tome im omogućavaju ili uskraćuju pristup sagovornicima i informacijama, kao i javnim fondovima.

"Crnogorsku medijsku scenu, već tradicionalno, karakterišu brojni problemi - od napada na novinare i medije, sve alarmantnijeg stanja na RTCG-u, finansiranja iz javnih fondova po čudnim kriterijumima, slabe samoregulacije, itd. Takođe, Crna Gora zbog neusaglašenosti medijske regulative ima blokadu kad je riječ o korišćenju određenih fondova EU", navodi se u saopštenju.

CGO, kako kažu, posebno izražava zabrinutost što najavljene verzije medijskih zakona neće adresirati neke od gorućih problema, "poput stanja u RTCG".

"Preciznije, aktuelnom verzijom Nacrta Zakona o RTCG, kojom se predviđa drugačija struktura Savjeta RTCG i strožiji kriterijume njihovog izbora, neće se okončati mandat sadašnjeg saziva, iako bi to bio jedini logičan način da se počne sa rješavanjem problema u toj medijskoj kući. Na apel NVO Ministarstvo kulture i medija nije odgovorilo, a Skupština Crne Gore je, suprotno pozivu civilnog sektora, izvršila izbor dva člana po aktuelnom Zakonu o RTCG, koji će za mjesec ili dva prestati da važi, uključujući i reizbor jednog člana Savjeta koji je dva puta učestvovao u nezakonitom izboru generalnog direktora RTCG, Borisa Raonića", navodi se u saopštenju.

Kažu da je Raonić  još uvijek na poziciji generalnog direktora, "uprkos izrečenim pravosnažnim sudskim presudama koje utvrđuju da je to imenovanje nezakonito, kao i mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije (AS) da Raonić ne ispunjava ni tehničke uslove za izbor na tu funkciju".

CGO izražavaju posebnu zabrinutost zbog teških ekonomskih uslova u kojima novinari i novinarke radi, što ima već ozbiljne posljedice i na nivo samocenzure.

"CGO će nastaviti da medijsku scenu i da ukazuje na loše politike i prakse koje postaju već karakterstika svih vlasti, ali i da kroz svoje programske aktivnosti doprinosi promjenu situacije na bolje. Bez slobode i održivosti medija, fizičke i ekonomske sigurnosti novinara, ali i odgovornog pristupa vlasti, nema ni objektivnog informisanja javnosti niti istinskog demokratskog društva", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Nikola Obradović, asistent na programima.

 

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније