Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić [ TVCG ]

28. 04. 2024. 07:11 >> 07:11

BOLJI USLOVI ZA SDT

Skučene kancelarije uskoro postaju prošlost

Godinama se priča o uslovima u kojima rade zaposleni u pravosuđu. Najtežim krivičnim djelima bavi se SDT - čiji zaposleni više od 40 godina rade u skučenim kancelarijama, zatrpanim predmetima. Čekaju da se presele u Staru zgradu Vlade, iz koje se do 15. maja moraju iseliti institucije koje su trenutno tamo. Preseljenje SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja Ministarstavo pravde planiralo je polovinom juna, dok u SDT-u ipak vjeruju da će u novim prostorijama početi da rade od jeseni.

Unutrašnjost SDT-a: pisarnica koju dijeli osam osoba pred kojima je brdo predmeta. U svim prostorijama je poželjno biti oprezan dok je arhiva tek priča za sebe. Kada su tužiocu potrebni spisi, a službenik  ih ovdje pokušava naći, pred njim  nije lak zadatak. A posla ne fali ni tužiocima, ali u ovakvim uslovima pitanje je  kako je moguće obrađivati ozbiljne slučajeve.

"Prema rezultatima koje smo postigli u zadnjih dvije godine, sigurno vidite da je moguće raditi, ali to zaista otežava rad. Otežava svakodnevni rad, otežava odugovlači  postupak, utiče na eventualno skladištanje dokaza, na eventualnu kontaminaciju dokaza”, kaže tužilac i portparol VSpecijalnog  državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

U ovakvim uslovima nije moguće dobiti ni pojačanje jer novi tužioci i savjetnici ne bi imali gdje da se smjeste. A trenutne okolnosti otežavaju i komunikaciju SDT-a i SPO-a kojem takođe, nedostaje više pripadnika.  

"Ne samo policijskih službenika, nego nema ni onog kadra koji treba da se bavi onim, da kažem, radnjama koje prethode formiranju premeta, upisivanjem podnesaka odgovovarajuće upisnike, prijemom pošte, prenošenjem pošte, ekspedicijom. Tako da sve to rade policijski službenici koji su u specijalnom policijskom odjeljenju. Samim tim oni tu poštu nekad nose, da kažem, pješke iz Limenke do zgrade Specijalnog državnog tužilaštva”, kaže Radonjić.

A u međuvremenu, po potrebi,  navuku i fantomke i kreću u akciju. Gotovo nevjerovatne stvari. No, prema najavama, uslovi rada će uskoro biti riješeni.  I SDT i SPO – čekaju na preseljenje pa samim tim, nova lokacija očekuje i ne tako mali broj onih koji su pod njihovom lupom. Budućnost je u staroj zgradi Vlade.

“15. jun je rok koji je određen za preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja u prostorije stare vlade. Institucije koje se trenutno nalaze u prostorijama stare vlade treba da se izmijeste na nove lokacije. Rokovi za završetak tih radova su polovina maja mjeseca. Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije bave se bezbjednosnim aspektima preseljenja, a moramo pomenuti da jedan veliki dio ovog projekta se realizuje zahvaljujući pomoći Sjedinjenih Američkih Država”, navodi Šaranović– Pajović .

“Vlada je zaključkom za ovog mjeseca odredila da Ministarstvo održivog razvoja, urbanizma i državne imovine zajedno sa Upravom za državnu imovinu koordinira aktivnosti na adaptaciji zgrade. Kad se to završi, uslijediće naravno useljenje. Mi očekujemo da će to biti na jesen ove godine”, kaže Radonjić.

I tada će, biti još lakše saradjivati na relaciji SDT – SPO.

“Jako će biti dobro što smo u istoj zgradi. Očekujemo da i neposredno komuniciramo, da se bolje razumijemo, da razmjenjujemo podatke, da održavamo sastanke. I da lakše pripremaju nove akcije” kaže Radonjić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније