Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 04. 2024. 16:55 >> 17:04
Čitaj mi:

SJEDNICA

Ustavni sud 25. aprila o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Ustavni sud Crne Gore na sjednici zakazanoj za 25. april razmatraće, između ostalog, predlog za utvrđivanje neustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kao i predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Na dnevnom redu je i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ustavni sud preispitaće i ustavnost i zakonitost odredbi Odluke o porezu na nepokretnosti u Opštini Tivat, inicijativu za pokretanje postupka za ocjenju ustavnosti Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava koju je donijela Vlada Crne Gore.

Razmatraće i Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Javnog poziva nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Savjeta za zaštitu životinja, koji je objavila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Predlog za rješavanje sukoba nadležnosti između Upravnog suda Crne Gore i Komisije za žalbe, koju je obrazovala Vlada Crne Gore takođe će se naći na dnevnom redu.

Podsjećamo, izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti izbrisani su sporni članovi koji su se odnosili na potencijalni prelazak imovine vjerskih zajednica u državno vlasništvo. 

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali su one spojene u jedan predmet.

U međuvremenu je Vlada, ne čekajući odluku Ustavnog suda, na sjednici 2. februara na predlog ministra pravde, za novu zastupnicu Crne Gore pred Evropskim sudom izabrala Katarinu Peković, dok je dosadašnju zastupnicu Valentinu Pavličić razriješila.

Pavličić je podnijela Upravnom sudu tužbu protiv Vlade, radi poništavanja Vladinog rješenja o prestanku njenog mandata "zbog bitne povrede odredbi upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava".

Ona je uz tužbu podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja koje je donijela Vlada na sjednici 2. februara ove godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније