Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

17. 04. 2024. 18:51 >> 18:51

Udruženje Turističkih Agencija

"Cijene ulaznica u nacionalnim parkovima zadržati na prošlogodišnjem nivou"

Iz Udruženja Turističkih Agencija Crne Gore podržali su inicijativu Nacionalnih parkova Crne Gore da zadrže cijene ulaznica na istom nivou kao prošle godine. Kako navode u saopštenju, takva odluka predstavlja korak u pravom smjeru jer će, kako dodaju, omogućiti stabilnost i predvidljivost kako turističkim agencijama, tako i posjetiocima nacionalnih parkova.

"Udruženje Turističkih Agencija Crne Gore takođe podržava napore Nacionalnih parkova da istovremeno održe konkurentne cijene ulaznica i unaprijede turističku ponudu zemlje. Smatramo da je to ključno za održavanje atraktivnosti Crne Gore kao turističke destinacije, privlačenje novih posjetilaca i osiguranje da se postojeći turisti vraćaju. Međutim, kao što smo vidjeli iz negativnih primjera prošle godine na primjeru Nacionalnih Parkova i Cetinja i ovogodišnjeg na primjeru Kotora, gdje su cijene ulaznica I taksi povećane tek pred samu sezonu, takve prakse ne samo da mogu izazvati negativne reakcije kod turista, i nasih turističkih partnera već takođe značajno otežavaju poslovanje turističkih agencija", istakli su iz Udruženja Turističkih Agencija Crne Gore.

Stoga, oni apeluju na sve relevantne institucije i učesnike u kreirenju turističke ponude da na kraju ove godine donesu cjenovnike koji će važiti za sledeću sezonu, najkasnije do novembra i sajma turizma u Londonu, kada se već sklapaju aranžmani za sledeću godinu.

Ovo bi, navode, omogućilo turističkim agencijama i posjetiocima da imaju jasnu sliku o očekivanim troškovima i planovima, te bi unaprijedilo transparentnost i stabilnost u turističkoj industriji Crne Gore.

"Takođe, smatramo da državna i opštinska preduzeća, kao i privreda, treba da pruže podršku domaćim turističkim agencijama i zaštite ih od sve većeg broja nelojalne konkurencije koja dolazi iz raznih zemalja, prije svega Turske, Rusije, Ukrajine i dr. Na taj način da, domaće turističke agencije mogu imati proviziju ili popuste, dok strane agencije ne bi, ili bi domaće agencije imale veću proviziju ili popuste na ulaznice i ostale takse od inostranih agencija. U suprotnom, ako se ne zaštite domaće turističke agencije i domaći turistički proizvod, u opasnosti smo da izgubimo prepoznatljivost koju smo gradili godinama, pa može doći do toga da stranci vode sve grupe kroz Crnu Goru, a da domaće agencije nestanu", dodaju iz tog Udruženja. 

Zaključavaju da bi ovakav scenario imao ozbiljne posljedice po ekonomiju Crne Gore, te da bi ugrozio lokalno zapošljavanje i bio udar na kulturni i turistički identitet zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније