Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

CG News/Portal RTCG

10. 06. 2024. 18:17 >> 18:17
1
Čitaj mi:

UŽIVALI U MANIFESTACIJI

"Dan koprive" i bogat program u NP Lovćen

Posjetioci Nacionalnog parka Lovćen imali su juče priliku da uživaju u bogatom programu manifestacije "Dan koprive".

Na početku programa na Ivanovim koritima, predstavnik NP Lovćen, Miodrag Bogdanović, poželio je dobrodošlicu svim posjetiocima i pozvao da istražuju i upoznaju vrijednosti Lovćena, te borave u Parku kad god im se za to ukaže prilika. On je naglasio da manifestacijom Dan koprive "slavimo ovu nevjerovatnu biljku koja nas podsjeća na bogatstvo i različitost naše prirode".

"Kopriva je prepoznata po svojim ljekovitim i hranljivim vrijednostima, simbol je snage i vitalnosti, a posebno je značajna u ishrani gorštaka sa Lovćena koji su je kroz vjekove koristili kao značajan izvor minerala i vitamina. Danas je prilika da se povežemo s prirodom, naučimo nešto novo i uživamo u ljepotama koje nam pruža Nacionalni park Lovćen", rekao je Bogdanović.

Šef Službe za promociju, marketing i turizam, Srđan Lubarda, istakao je značaj održavanja manifestacije Dan koprive jer je to prilika da se posjetioci uvjere i podsjete na značaj vrijednosti NP Lovćen, što ujedno podstiče dalja istraživanja. Takođe je pozvao sve zainteresovane da posjete i ostale nacionalne parkove tokom ljetnje turističke sezone, jer zaštićena područja pružaju idealne uslove za odmor u prirodi.

Lubarda je dodao da "Lovćen i ostali nacionalni parkovi Crne Gore bilježe dobru posjetu i da ćemo se truditi da ih na najbolji način promovišemo u narednom periodu".

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, članovi KUD „Njegoš“, diplar i guslar Stevo Čavor, kao i dječji hor OŠ „Njegoš“ pod dirigentskom palicom Andree Stanković, obogatili su i uljepšali manifestaciju. Hor je izveo himnu Crne Gore i druge pjesme. Nakon muzičkog dijela, učenici triju osnovnih škola – OŠ „Njegoš“, OŠ „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja i OŠ „Njegoš“ iz Kotora, učestvovali su u edukativnoj radionici gdje su saznali više o koprivi i drugim vrijednostima ovog zaštićenog područja. Nakon radionice i druženja, posjetioci su imali priliku degustirati čorbu i pitu od koprive. Takođe su i posjetili Centar za posjetioce NP Lovćen.

Manifestacija Dan koprive predstavlja edukativno-promotivnu aktivnost u okviru Programa upravljanja NP Lovćen, s ciljem valorizovanja vrijednosti ovog zaštićenog područja te povezivanja kulinarske tradicije sa turističkom ponudom.

Ove godine, Miodrag Bogdanović je u ime JPNPCG uručio priznanja za lijepu saradnju osnovnim školama „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“. Manifestaciju je podržala i NVO “Aktivna zona” koja je djeci podijelila promotivni materijal (cegere i brošure).

Edukatorka JPNPCG Marina Kojović održala je interaktivnu radionicu o značaju koprive, dok je profesorica Milka Vušurović informisala učenike o reciklaži i podsjetila na važnost recikliranja i očuvanja životne sredine, što je sve zajedno izazvalo veliko interesovanje djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније