Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

12. 04. 2024. 15:30 >> 15:31

Šimun i Kluge potpisali Sporazum na Kipru

Definisan dvogodišnji okvir saradnje između Ministarstva zdravlja i SZO

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge potpisali su danas dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Regionalne kancelarije SZO za Evropu, saopšteno je iz Šimunovog resora. Kako su kazali, sporazumom je definisan okvir saradnje i to u oblasti univerzalne pokrivenosti uslugama zdravstvene zaštite, jačanja odgovora zdravstvenog sistema u kriznim i vanrednim situacijama, kao i unapređenja zdravlja na svim nivoima.

„Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radimo na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite”, saopštio je Šimun.

Kako dodaju iz tog resora, na sastanku sa Klugeom, Šimun je istakao da je Crna Gora veoma posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu. Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije.

„Sa COVID-om smo naučili lekciju da moramo biti spremni da odgovorimo prije nego što rizik postane prijetnja našem zdravlju“, saopštio je Šimun i istako da strateška orijentacija i pristup Vlade Crne Gore ima za cilj da stavi ljude i njihovo zdravlje u centar sektorskih politika i donošenja odluka.

Sagovornici su razgovarali i o narednim koracima u cilju završetka Strategije kontrole kvalitete zdravstvene zaštite, sa jasnim skupom mjerljivih ciljeva i indikatora.

„Naši napori su usmjereni na vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i nacionalne institucije“, istakao je Šimun.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je regionalni direktor SZO čestitao Šimunu na već vidljivim rezultatima i zahvalio na proaktivnom učešću Crne Gore na sastanku malih zemalja.

Saopštio da će SZO pružiti podršku Crnoj Gori u brojnim aktivnostima na kojima Ministarstvo zdravlja posvećeno radi, kao i da se raduje nastavku dosadašnje veoma dobre saradnje.

"Posebno je izrazio spremnost da podrži plan ministra zdravlja da ojača menadžerske kapacitete za upravljanje zdravstvenim ustanovama, kao važnu pretpostavku unapređenja kvaliteta i racionalne upotrebe sveukupnih resursa. Kluge je kazao i kako vidi Crnu Goru kao regionalni centar za pripremljneost i odgovor na vanredne javnozdravstvene prijetnje i istakao da je ulaganje u zdravstvenu sigurnost put ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite", istakli su iz resora zdravlja. 

Šimun je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SZO, navodeći da ista predstavlja model kako se grade partnerstva koja donose održive i dugoročne benefite za građane Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније